Cartea lunii: Biblioteca de la miezul nopții de Matt Haig

Câți dintre voi nu v-ați gândit, măcar pentru o clipă, cum ar fi arătat viața voastră dacă ați fi făcut, cândva, alte alegeri? Sunt convinsă că la un moment dat cu toții am avut în minte întrebarea ”ce-ar fi fost dacă?”. Cartea ”Biblioteca de la miezul nopții” scrisă de Matt Haig abordează exact această temă.


Descrierea oficială, pe pagina Libris, sună cam așa:

”O singură bibliotecă. O infinitate de vieți. Care e cea mai bună? Undeva, la marginea universului, există o bibliotecă infinită de cărți, iar fiecare poveste din ele provine dintr-o altă realitate. Una spune povestea vieții tale așa cum e, alta spune povestea vieții tale așa cum ar fi fost dacă ai fi luat altă decizie într-un anumit moment. Toți ne întrebăm mereu cum ar fi putut să fie viețile noastre. Dar dacă am găși răspunsul într-o biblioteca? Atunci când Nora ajunge în această bibliotecă, are șansa să îndrepte lucrurile – o viață plină de durere și de regrete. Are ocazia să facă totul altfel și să-și dea seama cum ar putea avea viață perfectă. Dar lucrurile nu sunt tocmai cum și le imaginează ea… Curând, alegerile pe care le face o pun într-un pericol iminent. Înainte să expire timpul, trebuie să răspundă la o singură întrebare: care e cea mai bună cale de a-ți trăi viața?”

Evident, romanul lui Matt Haig mi-a atras imediat atenția. Mi-a plăcut în mod deosebit asocierea acestui potențial multivers, pe care îl descoperă protagonista, cu o bibliotecă. Ce frumos să ne imaginăm multitudinea de vieți posibile ca pe niște cărți, așezate ordonat pe rafturi!

Personajul principal, Nora Seed, ajunge în Biblioteca de la miezul nopții în urma unei tentative de suicid, copleșită de lupta cu depresia. Aici este întâmpinată de doamna Elm, bătrâna bibliotecară a școlii unde Nora a studiat. Acesta îi explică protagonistei care este rolul bibliotecii și îi ofera șansa de a experimenta viețile pe care le-ar fi avut făcând alte alegeri. Totodată, îi oferă Norei și Cartea Regretelor, volum care cuprinde toate părerile de rău ale protagonistei.

Fiecare carte de aici, fiecare carte din bibliotecă – cu excepția acesteia – reprezintă o versiune a vieții tale. Această bibliotecă îți aparține. Se află aici pentru tine. Vezi tu, viața oricui s-ar fi putut sfârși în feluri infinite. Cărțile de pe rafturi sunt viața ta, toate încep din același punct. Din clipa de față. De la miezul nopții. Marți, 28 aprilie. Dar aceste posibilități de la miezul nopții nu sunt identice. Unele se aseamănă, dar altele sunt complet diferite.“

Desigur, fiecare alegere făcută de Nora are consecințe, așa că indiferent de felul în care viața ei se desfășoară, vor exista regrete, momente triste, neîmpliniri. Pe măsură ce Nora este transpusă în fiecare dintre aceste vieți posibile, ea învață că viața perfectă nu există și că suferința ne ajută să învățăm, să creștem, la fel de mult precum clipele fericite. Totodată, Cartea Regretelor devine tot mai subțire, pe măsură ce Nora se eliberează de povara remușcărilor.


Autorul, Matt Haig, el însuși într-o lungă luptă cu anxietatea și depresia, reușește să transmită cu acuratețe cititorului cum se simt aceste lucruri din interior. Pentru că el nu scrie pură ficțiune, ci ilustrează cu ajutorul personajelor sale și al firului narativ realitatea zbuciumului sufletesc pe care astfel de tulburări psihice și emoționale le creează.

Odată cu Nora, am avut parte de revelații cu privire la propria existență și chiar dacă ”Biblioteca de la miezul nopții” nu este și nu pretinde a fi o carte motivațională, recunosc că mi-a schimbat optica asupra anumitor lucruri din viața mea. Practic, situații cărora nu le vedeam sensul ori momente pe care le-aș fi dorit altfel au început să îmi apară în minte sub o altă perspectivă.

Felul în care se încheie povestea Norei o să vă las pe voi să îl descoperiți, la fel și concluzia cărții. Ce pot să vă spun cu certitudine este că, fie credeți în teoria universurilor paralele, fie considerați că avem o singură viață și o singură șansă pe Pământ, ”Biblioteca de la miezul nopții” o să vă ofere câteva răspunsuri pertinente la întrebările pe care le ascundeți în suflet. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ne parfumăm pentru noi sau pentru alții? Parfumul, expresie a individualității

De ce citesc?

Din nou despre parul meu si ...Label.m