Suspans la cote maxime! Suflete pereche - romanul pe care nu-l vei putea uita

Zilele reci și întunecate de toamnă târzie, ce vestesc începutul iernii, mă îndeamnă de fiecare dată să caut să citesc cărți pline de suspans, care să îmi capteze atenția și să îmi testeze limitele. 

Un astfel de roman este thrillerul SF ”Suflete pereche”, scris de britanicul John Marrs. Subiectul mi s-a părut inedit, amintindu-mi de un episod al faimosului serial Oglinda Neagră (Black Mirror), care se numără și el printre favoritele mele. 

Iată descrierea oficială a cărții, așa cum apare pe site-ul celor de la Libris

”Cum îți găsești perechea? Foarte simplu: îți faci un test ADN și, în scurtă vreme, urmează să fii potrivit cu partenerul perfect. Această este promisiunea companiei Potrivește-ti ADN-ul, care a descoperit gena capabilă să determine sufletul pereche. Milioane de oameni din întreaga lume au beneficiat de serviciile companiei. Dar există și dezavantaje: distrugerea multor relații și schimbarea concepțiilor despre iubire și romantism. Cinci oameni au primit vestea că au fost ”Potriviți”. Fiecare urmează să-și cunoască adevărată dragoste, dar nu tuturor le este garantată fericirea. Pentru că până și sufletele pereche pot avea secrete înfiorătoare…”

Romanul este structurat în mai multe capitole, fiecare dintre ele fiind dedicat unuia dintre personaje. 

Mandy, în vârstă de 37 de ani, tânjește după o familie a ei și mai ales, își dorește un copil care să o împlinească. Privind în jur, Mandy crede că toți și-au găsit fericirea și drumul în viață, mai puțin ea. Acesta este motivul pentru care apelează la serviciile oferite de compania Potrivește-ti ADN-ul, gândindu-se că numai așa ar putea să își afle sufletul pereche. Când Potrivirea ei se dovedește a fi un tânăr fermecător și plin de viață, Mandy crede că norocul îi surâde în sfârșit. Numai că lucrurile sunt departe de a fi atât de simple. 

Jade este o femeie care se luptă cu dificultățile financiare și eșecurile din relații, iar atunci când Potrivirea ei este un bărbat din celălalt capăt al lumii, riscă totul și își ia inima în dinți pentru a-l cunoaște. În fond, viața pe care o duce este departe de a fi ideală, așa că ce ar avea de pierdut? Odată ajunsă în Australia, unde bărbatul sortit locuiește, situația ia o întorsătură la care Jade cu siguranță nu s-ar fi așteptat. 

Nick este un bărbat cosmopolit care simte că în sfârșit și-a găsit iubirea și stabilitatea alături de Sally, cu care are planuri să se căsătorească. Înainte de a face pasul, este convins de aceasta să își facă împreună testul ADN, pentru a vedea dacă sunt cu adevărat Potriviți. Când rezultatele testului dezvăluie cine este adevărata potrivire a lui Nick, lumea lor se destramă. 

Christopher, un bărbat atrăgător și șarmant în vârstă de 33 de ani, a avut parte până acum numai de relații fără însemnătate, de scurtă durată. Incapabil să simtă vreo emoție, viața i se derulează manipulându-i pe cei din jur. Christopher ascunde însă un secret întunecat, iar când Potrivește-ți ADN-ul o aduce pe Amy în viața lui, tânărul este surprins de sentimentele pe care aceasta i le trezește. 

Ellie, femeia de afaceri puternică, aparent cu suflet de gheață, pe care pare să o deteste toată lumea, îndrăznește să viseze la o viață normală, în care iubește și este iubită. În momentul în care primește un e-mail cum că în sfârșit în baza de date a companiei Potrivește-ți ADN-ul a apărut cineva pentru ea, Ellie dă curs sentimentelor și îl întâlnește pe bărbatul pe care genetica îl prezintă drept sufletul ei pereche. Dar nimic nu este așa cum pare...

Cartea m-a ținut cu sufletul la gură cu fiecare pagină pe care o citeam și nicio secundă nu am putut anticipa finalul pentru fiecare dintre aceste povești. Modalitatea în care a fost scrisă, personajele bine conturate și acțiunea alertă m-au determinat să o parcurg în timp record. Mi s-a părut că romanul este lipsit de clișeele clasice, în care protagoniștii sunt împărțiți în buni sau răi. În ”Suflete pereche” fiecare dintre personaje are o parte plină de calități, dar și una întunecată. În fond, cine poate spune despre sine că este un om bun prin excelență? Finalul este unul deschis, care naște noi întrebări însă acest lucru face romanul ”Suflete pereche” cu atât mai memorabil. 

Adelina Tomescu


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ne parfumăm pentru noi sau pentru alții? Parfumul, expresie a individualității

De ce citesc?

Din nou despre parul meu si ...Label.m