De ce citesc?

* Articol participant la concursul Libris

Buna seara dragele mele cititoare!

  Articolul de astazi are o insemnatate deosebita pentru mine din doua motive: vorbesc despre marea mea pasiune - cartile, dar si pentru ca acest articol ma apropie de realizarea unui vis. Ar insemna mult pentru mine sa castig unul dintre premiile acordate de aceasta librarie online.

 Mi-e usor sa va vorbesc despre dragostea mea pentru carti. Le iubesc de cand ma stiu. In casa unde am copilarit, cartile erau puse la loc de cinste, in biblioteca din lemn visiniu, lacuit. Eram mica atunci si priveam rafturile cu o curiozitate crescanda. Mangaiam coperta cartilor si ma intrebam oare ce se ascunde in paginile lor de le da mama atata importanta? Mama mea avea in fiecare seara o carte in brate. Tin minte ca ma cuibaream langa ea si ii acundeam paragrafele cartii cu palmele mele mici pana o convingeam sa imi citeasca si mie macar putin. Imi zambea si imi spunea "haide sa cautam o carte si pentru tine!". Intram cu ea in biblioteca si primeam serioasa cate un volum din Povesti Nemuritoare.

  Incet, incet, am descoperit noi carti, am trecut de la povesti la mitologie, apoi la romane, si iar la povesti. Obisnuiesc sa cataloghez oamenii dupa dragostea lor pentru carti. Nu ma simt bine in casa cuiva care nu are o biblioteca, cat de mica.

  De cand putem cumpara carti online, lucrurile sunt si mai simple. Ma pierd printre rafturile virtuale si abia ma decid ce sa cumpar, le-as vrea pe toate!

 Ma intristeaza, totusi, faptul ca in epoca internetului, a inventiilor care mai de care mai spectaculoase menite sa ne usureze viata, oamenii uita de carti. Am intalnit nenumarate persoane care nu au citit mai mult de o carte, doua. Iata de ce vreau sa va spun zece motive pentru care ar trebui sa acordati atentie cartilor, zece raspunsuri la intrebarea "De ce citim?": 

  1. In drumul nostru prin viata trecem prin o multime de situatii care ne modeleaza ca pe o bucata de lut. Cartile sunt cele care ne desavarsesc ca om, fac bucata de lut sa prinda contur. Atunci cand citesti, devii mai bogat, intelectul iti este stimulat si ai crescut sufleteste. Cand citesc o carte buna, rade sufletul in mine de bucurie ca lumea mea are acum culoare.

2. Cartile creaza lumi. Poate nu vei ajunge niciodata in India, dar citind "Maitreyi", deja simti mirosul pamantului de acolo, vezi chipurile oamenilor, ii auzi vorbind, parul negru al femeilor iti mangaie obrazul in treacat.  Poate ca nu ai fost la circ niciodata, dar "Apa pentru elefanti" iti va face sigur inima sa bata mai tare imaginandu-ti acrobatiile descrise....ochii mintii absorb imagine dupa imagine si mintea ta le aseaza ca pe un puzzzle cu mii si mii de piese.

3. Cartile au puterea sa te poarte printr-o paleta vasta de sentimente. Cate dintre voi nu ati impartasit emotiile lui Scarlet O'Hara, nu ati plans sau nu ati stat cu inima stransa pentru ea? Oare nu ati vazut zambetul sagalnic a lui Rhett Butler prin ochii ei?

4. Cartile imbogatesc vocabularul. Eu sunt pur si simplu ingrozita cand vad oameni care nu stiu sa vorbeasca si sa scrie corect, oameni care nu cunosc sensul unor cuvinte banale. E trist ca atunci cand le vorbesti despre ceva mai deosebit sa te intampine cu priviri goale, plictisite.

5. Cu cat citesti mai mult, cu atat vei deveni mai "insetat" de carte. E o pasiune care nu te mistuie, ci te inalta. Rapiditatea cu care citesc acum, dupa ani de "practica" imi ofera timp pentru a incepe inca o...carte. E ca un cerc iubirea aceasta pentru carte, nu are inceput, si nici sfarsit.

6. Cartile sunt cel mai bun tovaras. Ele sunt cele care te imbraca in perdeaua lor de litere, iti cauta raspunsuri in paginile lor si te ajuta atunci cand esti trist, sau poate agitat, si cauti liniste. Poate ziua nu a mers tocmai bine, dar in imbratisarea calda a unei carti, sigur vei gasi alinare. Daca o lacrima de-a ta va cadea pe pagina cartii, aceasta o va absorbi repede pastrandu-ti secretul.

7. Cartile deschid poarta catre imaginatie. Unul dintre cele mai frumoase lucruri atunci cand citesti este faptul ca gandurile tale se impletesc cu cele ale autorului,sau autoarei cartii si creaza o lume noua. Acolo prind contur chipuri noi, din vremuri de mult trecute, sau poate dintr-un viitor indepartat. Intr-o clipita ajungi unde nici nu ai visat, lumea in care traiesti, prezentul, devine doar un amalgam in nuante de gri. Tu ai acum lumea ta in paginile cartii si asta e tot ce ai nevoie.

8. Daca citesti, poti fi sigur ca niciodata nu vei ramane fara subiect intr-o discutie. Oamenii inteligenti ajung mereu sa vorbeasca despre carti. Si e asa frumos sa ii asculti, sa vezi acea licarire in ochii lor, e ca si cum ti-a daruit cineva o bucata de fericire, impachetata in vise.

9. Cartile te schimba. Eu, de exemplu, nu am mai fost la fel dupa ce am citit anumite carti. Vezi lumea altfel dupa ce citesti "Un veac de singuratate", iar de la "Oscar si Tanti Roz" inveti sa iubesti viata pana la lacrimi. Cartile te fac sa fi OM, cu tot ce presupune acest lucru.

10. Cartile sunt oaza ta de liniste. Atunci cand vrei sa evadezi din cotidian, o carte e cea mai buna alegere. Daca vrei doar sa lenevesti, sa stai colo in coltul tau, literele ei nu te vor privi piezis, nu vor sta tafnoase si nu te vor judeca. Oamenii o vor face mereu.

  In incheiere as vrea sa va ofer un truc interesant pentru a citi mai rapid. E greu la inceput si o sa vi se para ca nu intelegi nimic, dar dupa mult exercitiu, o sa vedeti rezultatele. Procedeul e simplu: In tip ce cititi, repetati cu voce tare un cuvant. In timp o sa vedeti ca veti putea separa cititul de ceea ce rostiti, o sa cititi mai repede si nu o sa fiti usor distrasi de mediul care va inconjoara.

Sper ca nu v-am plictisit cu postarea cam lunga si sper sa imi fiti alaturi. Voi de ce cititi?

Comentarii

oana a spus…
mi e dor de zilele copilarie ...cand prietena nelipsita era ...cartea..nu plecam nicaieri fara o carte :)
Laura_B84 a spus…
Superb articol ! Succes !
Lavender Thoughts a spus…
Extraordinar articolul tau!
Ca mama, ca femeie, ca invatatoare, am fost fericita sa il citesc!
Mi-a mers la suflet fiecare argument, imaginile atasate sunt extrem de sugestive...Din toata inima te aplaud si te felicit!

De ce citesc eu?
Ca raspuns, adaug motivelor enumerate de tine: pentru a oferi exemplul personal fiicei mele si elevilor mei!

Iti multumesc pentru bucuria acestei postari!
Mult succes, meriti din plin!

Te imbratisez, Adelina!
Ilda
Milena a spus…
foarte frumos articolul! eu citesc acum din pacate mai mult pentru master, dar mereu cand am momente libere, ma delectez cu o carte aleasa de mine pentru mine. in ultima vreme citesc mai multe carti de civilizatie si istorie, ma relaxeaza asa de mult... pup!
Alice wonders a spus…
Bravo, Adelina! Ti-ai insiruit argumentele atat de frumos si de firesc, sper sa castigi!
Monica Pusc a spus…
Cartile te pot schimba, si spun asta din experienta!
Adelina Tomescu a spus…
Da, au o putere extraordinara asupra noastra!
Adelina Tomescu a spus…
Multumesc mult! Sa dea Dumnezeu sa fie bine!
Adelina Tomescu a spus…
Milena, si eu trebuie sa citesc carti din domeniul dreptului in ultima perioada, dar incerc sa strecor cumva si cartile care imi fac placere. As vrea tare mult sa am mai mult timp!
Adelina Tomescu a spus…
Multumesc! M-a emotionat comentariul. L-am citit chiar inainte sa de culcare, asa ca am adormit zambind. Te pup!
Adelina Tomescu a spus…
Era asa frumos sa fim copii, fara o grija pe lume...
Moni a spus…
Nu m-am dat niciodata ca fiind o mare cititoare. Nu ca sora mea, care citea non-stop...citea la masa, citea mergand pe strada, citea la baie, citea tot timpul. Eu, ca sora mai mica....eram/sunt mai comoda. Si am sa spun si eu cum spun toti adultii copiilor lor......pe vremea mea..... Da, pe vremea mea era unul dintre putinele moduri de evadare. Ce stiam noi de computere, internet, programul tv de la 8 la 10 nu-ti oferea mare satisfactie. Din cand in cand cate o piesa de teatru, un teatru radiofonic sau un film la cinema. Dar ma bucur ca am fost copil atunci. Adevarul e ca nu-mi placea sa citesc ce ni se cerea la scoala....dar existau atatea alte carti....si am citit...si nu-mi pare rau. Si nu neaparat pentru ce ziceai la punctul 4....dar punctul 8 da, acest lucru m-a facut de foarte multe ori sa ma simt bine in pielea mea. Ma doare ca tineretul din ziua de azi e asa cum e si ca nu realizeaza ce pierde. Nu provin dintr-o familie de intelectuali dar asta nu inseamna ca parintii mei nu au facut cum au stiut ei mai bine sa ma faca sa gasesc magia ascunsa in paginile cartilor sau chiar ziarelor si revistelor. Plus ca...ador mirosul cartilor. Mirosul paginilor e ceva ce da dependenta. in alta ordine de idei, prefer sa citesc prima data cartea si apoi sa-i vad filmul..... Si, acum o vreme m-am reapucat sa citesc cartile ce le citeam in tinerete.... e ca si cum ai revedea un film vechi (de fapt, fac si asta, caut sa revad filmele de atunci), acum inteleg altfel si sensurile sunt mai multe..... Deh, am crescut.....dar de multe ori realizez ca, din pacate, sa cresti nu e exact ceea ce iti doresti. It is a trap! Asa ca, aveti grija ce va doriti......ar putea deveni realitate..... ;-)
mihaela pojogu a spus…
Ma bucur ca te-ai inscris.
Mie imi place sa citesc cu voce tare si iubitul sa asculte cuibarit langa mine.
Spunsieu a spus…
Puternice argumente! Fiecare are motivele sale...dar ce frumos e fiecare in parte!
Paula Maria a spus…
foarte frumos articolu !!! :)
Gabriela Gabriela a spus…
Daca citesti ai numai de castigat,inveti lucruri noi si iti imbunatatesti memoria si pofta pentru carti.
Gabriela a spus…
Felicitari pentru articol imi place modul in care scrii. Mie imi place sa citesc deoarce un unele carti ma regasesc si am ocazia spre exemplu sa observ altfel lumea din perspectiva altora, si sa invat lucruri noi.
B-Andreia Daniela a spus…
Spre rusinea nea nu am mai citit de mult :( doar carti de medicina ca de astea am nevoie in ultima vreme .
Ioana Stanescu a spus…
Am citit deja articolul tau ,dar si acum citindu-l a2a oara ma chinuie aceasi intrebare: de ce NU mai citesc oamenii?! Au fost vremuri cand pentru a citi o carte oamenii isi riscau viata, unii chiar platind cu ea! Daca taiem padurile fauna dispare, dar daca nu mai citim carti vor disparea scriitorii?
Cristina Buzoianu a spus…
Foarte frumoase motivele tale, ma regasesc si eu in multe dintre ele. Succes!
andreeabacau a spus…
ma regasesc in motivele tale ,cititul e un medicament pentru minte si suflet ,din pacate acum citesc mai rar :(
Aghinitei Maria a spus…
Da, noi cei din generatia "cu cheia de gat" aveam mare placere sa citim, Cartile bune erau rare, sau needitate si citeam tot ce puteam. Erau si biblioteci si cartile aveau preturi modice. Te iubesc pt ca iti place sa citesti. Nimic nu e mai relaxant ca atunci cand citesti in tihna o carte buna ! <3
Adelina Tomescu a spus…
Mi-a facut placere sa citesc despre experienta ta cu cartile, despre motivele care te fac sa le iubesti. Intradevar mirosul cartilor ma fascineaza si pe mine! Cu cat trec anii, cu atat il inteleg mai bine pe Peter Pan, care nu isi dorea sa creasca :)
Adelina Tomescu a spus…
Ma bucur mult sa vad asta! Cartile sunt niste porti magice, odata ce le-ai deschis, nu vei mai dori sa iesi niciodata din lumea lor!
Adelina Tomescu a spus…
Mihaela mi-ai dat o idee minunata pentru o seara romantica si calda. Multumesc!
Adelina Tomescu a spus…
Ma bucur ca articolul meu ti-a placut! :)
Adelina Tomescu a spus…
Iti dau dreptate!
Adelina Tomescu a spus…
Ma bucur ca iti place stilul meu de a scrie. Am pus mult suflet aici.
Adelina Tomescu a spus…
Din pacate si mie cartile din domeniul dreptului imi fura mult timp :(
Adelina Tomescu a spus…
Asta ma intreb si eu...Trebuie sa existe un echilibru, sa plantam pentru a putea citi, sa citim pentru a ne dori sa plantam. Daca citim, educatia noastra va evolua si vom tinde spre lucrurile bune din viata...
Adelina Tomescu a spus…
Bine spus Amalia, traim mii si mii de vieti cu ajutorul cartilor!
Adelina Tomescu a spus…
Atata timp cat exista dorinta si iubire pentru carti, e totusi bine :)
Adelina Tomescu a spus…
Maria, m-au bucurat cuvintele tale. La fel imi povesteste si mama despre generatia ei...Cei care au crescut atunci au un URIAS avantaj fata de generatiile de acum care pur si simplu ma ingrozesc de multe ori...
Adina-Mirabela Gavriloi a spus…
Eu citesc de mic copil, pentru ca mi se oferea o alta lume, atunci cand deschideam o carte.Ma relaxeaza, primesc informatii pretioase si aflu lucruri noi.Ma identific foarte mult cu personajele si traiesc experientele lor.Citesc tot ce imi cade in mana si regret doar ca nu mai am timpul din copilarie pentru aceasta indeletnicire, care imi hraneste sufletul.
Gabriela Schuster a spus…
din pacate noua generatie nu mai citeste nimic, ia comentarii si rezumate de pe net si gata. Noroc ca mai exista oameni ca tine care mai promoveaa cititul
Pusca Violeta a spus…
cartile ne pot invata multe lucruri, atat timp cat le citim si cat scoatem esenta din ele...pacat caci copiii din zilele noastre nu mai stiu sa tina o carte in mana, nu vor sa citeasca, nu vor de fapt sa isi piarda timpul, daca e sa citez din auzite.
Nicoleta Ciocoiu a spus…
frumos articol , citesc pentru ca ma relaxeaza si mai mult pentru fetita mea ,
lili a spus…
pe mine cititul ma relaxeaza
Eu citesc atunci cand sunt stresata si am nevoie de o evadare..nu ne permitem concedii de fiecare data atunci cand ne simtim pe marginea prapastiei, iar cartile ofera evadarea perfecta, oricand si oriunde vrem sa visam.
eny a spus…
imi aduc si acuma aminte ca prima mea carte citita CAP-COADA a fost de la tine :))) chiar am savurat-o cu mare drag :) acuma citesc cartile scrise de Louise Hay, daca dai un search pe google o sa vezi despre ce anume e vb, mie personal imi plac doar acest gen de carti si le citesc cu mare drag, am invatat foarte multe lucruri si le-am si pus in practica :)
Monika Erzsebet a spus…
pentru imi place sa inteleg unele lucruri mai in profund
Anaid Anaid Anaid a spus…
Intr-adevar, cartile creeaza lumi. Poti cu usurinta sa ai experiente minunate, sa fii ceea ce in viata reala poti doar visa sa ajungi, sa detii cunostinte si sa traiesti experiente pe care cu greu le-ai dobandi in realitate. Iti poti fauri o lume plina de aventuri, de necunoscut gata de a fi explorat. Imi pare foarte rau ca cititul a devenit o optiune din ce in ce mai putin aleasa mai ales in randul tinerilor, in detrimentul calculatorului. A aparut de ceva timp o moda a cartilor online sau a celor in format electronic. Personal, optez pentru cartile reale pe care le poti atinge, usor ingalbenite de vremuri si care degaja acel miros specific al vremurilor de demult. Ma fac sa ma gandesc la persoanele care le-au mai citit inaintea mea, la ce ganduri, opinii, experiente au trait sau retrait citind paginile pe care la randu-mi le am in fata ochilor.
Madalina a spus…
Sa citesti este un lucru bun si relaxant, insa nu am timp disponibil pentru acest lucru, din pacate. Mi-as dori sa citesc cat mai multe carti.
Roxana Androne a spus…
M-a fascinat articolul tau si chiar acum ma reped in biblioteca si incep o noua carte. Se vede ca esti o persoana citita si cu care poti purta orice fel de conversatie, timpii morti sunt eliminati rapid cand cunosti o persoana noua |(depinde si de persoana )
Integritatea ta si cultura pe care o detii ma face sa-mi doresc cu ardoare sa te am in preajma mea. Sunt sigura ca, dupa fiecare dezbatere purtata, voi simti nevoia sa merg in biblioteca si sa mai citesc o carte.Sunt entuziasmata si am tot respectul pentru persoane ca tine, cele care nu au uitat sa fie "OAMENI CULTI IN SECOLUL OAMENILOR DE PROASTA CALITATE"
"Cartile te fac sa fi OM, cu tot ce presupune acest lucru." - aceste cuvinte mi-au atins coarda sensibila. Pupici, ma duc la citit!
RaduAdina a spus…
Foarte bun articolul.Si eu mai citeam pana acum cativa ani. Ca sa citesc ceva trebuie sa gasesc o carte care sa ma captiveze de la inceput pentru ca daca nu-mi plac primele pagini renunt la ea :))
Raluca P. a spus…
Minunat articol! Şi eu citesc de când mă ştiu, şi mă regăsesc în toate motivele expuse de tine în articol. Că tot veni vorba, bine că mi-ai adus aminte să mai citesc din Pe aripile vântului, am cam rămas în urmă cu ea. :)
mary_lena a spus…
Articol superb. Eu citesc pentru a-mi imbogati vocabularul
Mara Ardelean a spus…
Citesc pentru a-mi ascute inteligenta si pentru a-mi "imbogati" imaginatia.
Adelina Tomescu a spus…
Multumesc! Intradevar vocabularul nostru se imbogateste simtitor dupa fiecare carte citita.
Adelina Tomescu a spus…
Spor la citit Raluca! Eu am adorat Pe aripile vantului si cu siguranta o voi reciti, poate la vara, cine stie :)
Adelina Tomescu a spus…
Ma bucur ca ti-a placut articolul meu :) Eu am tendinta sa nu renunt chiar daca ma plictisesc primele pagini. Am descoperit multe "comori" in carti care refuzau sa isi arate toate tainele de la inceput.
Adelina Tomescu a spus…
Asa mult ma bucur ca te-am facut sa iti fie dor de carti! Cred ca si cartea despre istoria costumelor este interesanta. Eu ar trebui sa mai citesc cate ceva si in engleza, altfel incep sa imi "rugineasca" cunostintele in aceasta limba :) Te pup!
Adelina Tomescu a spus…
Roxana, m-a bucurat si emotionat in acelasi timp comentariul tau. Iti multumesc pentru gandurile frumoase! Te pup!
Adelina Tomescu a spus…
Timpul este si dusmanul meu din pacate...
Adelina Tomescu a spus…
Interesant punctul tau de vedere. La fel sunt si eu, imi place sa tes povesti in spatele cartilor pe carele citesc. Oare cine a mai atins aceste pagini? Oare au zambit si ei ca si mine cand au citit aceste cuvinte? Cartile clasice, cu pagini din hartie vor avea mereu un farmec aparte.
Adelina Tomescu a spus…
Monica, ai dreptate. Intelegem altfel lumea daca citim.
Adelina Tomescu a spus…
SI eu o sa tin minte mereu acest lucru - eu te-am initiat in fascinanta lume a cartilor :) Satisfactia a fost mare cand am vazut ca ti-a placut cartea recomandata. M-ai facut curioasa cu Louise hay. Nu prea am citit carti inspirationale dar o sa o fac in curand!
Adelina Tomescu a spus…
Asa e Bianca! Citind putem sa fim intr-o secunda in cu totul alt loc!

Postări populare de pe acest blog

Ne parfumăm pentru noi sau pentru alții? Parfumul, expresie a individualității

Din nou despre parul meu si ...Label.m