Izolați, dar împreună! Despre parfumuri, frumos și primăvară - un interviu cu Cristina Bălan

Dragile mele, 

Acum, mai mult ca oricând, trebuie să facem loc în viața noastră pentru frumos, pentru lucrurile care ne distrag, măcar pentru câteva clipe, gândul de la situația de criză prin care trecem cu toții. Vă invit azi la o poveste... parfumată. 


Cristina Bălan, managing partner la Elysee, a răspuns invitației mele și astfel aveți prilejul să citiți un interviu în care vom discuta despre parfumeria de nișă, primăvară și mai ales, despre puterea parfumurilor de a ne schimba percepția asupra lumii.

Întotdeauna primăvara vine ca o gură de aer proaspăt. Căutăm să ne reinventăm, simțim dorința de nou și poate, acum mai mult ca oricând, avem nevoie de un moment zero, un restart. La fel este și pentru lumea parfumurilor, ne dorim schimbare. Ce noutăți aduce acest sezon?

Cristina Bălan: Primăvara este momentul zero, de restart și pe plan olfactiv. Mirosul renașterii naturii ne inspiră și dorim să evadăm în noi tărâmuri; parfumurile puternice care ne încântau simțurile în iarna care tocmai a trecut, nu ne mai reprezintă. Fiind în comuniune cu natura, primăvara căutăm parfumuri cu note proaspete de flori sau de verdeață, parfumuri mai curate, mai luminoase în distonantă cu cele întunecate, cu preponderență orientale, care ne încălzeau iarna. Schimbăm haina groasă a orientalelor cu pardesiul sau jacheta de piele inspirate de parfumuri aromatice, ozonate, florale.


Cum sunt selectate parfumurile care intră în portofoliul Elysee? Care sunt criteriile?



C.B.: ELYSEE înseamnă doar “niche of the niche” . Am avut curajul să eliminăm din portofoliu brandurile care au renunțat la exclusivism în favoarea cifrelor și a numărului cât mai mare de puncte de vânzare și pentru care prezența în malluri sau magazine tip duty-free a devenit o normalitate și ne-am îndreptat atenția spre branduri mai nișate, mai “hard to find” cum îi stă bine unui concept ca al nostru. În procesul de alegere a brandurilor primează calitatea, numărul redus de locații în care brandul este prezent și indisponibilitatea lui pe diverse site-uri sau canale de vânzare obscure.


Are parfumul puterea de a ne schimba starea de spirit? Există note... optimiste, care să ne inducă starea de bine?

C.B.: Întrucât simțul olfactiv este conectat direct cu sistemul limbic (acea parte a creierului însărcinată cu emoțiile, sentimentele, stocarea amintirilor) consider că niciun alt simt nu activează mai mult memoria decât simțul olfactiv. Prin miros putem să ne transpunem într-o secundă în locuri și momente îndepărtate, demult ferecate în cutiuța amintirilor noastre. Un miros ne poate transpune într-o clipă la brațul unei persoane dragi pe care nu am mai văzut-o demult sau într-un moment pe care am dorit atât de intens să-l retrăim însă se ștersese din memorie aproape cu totul Notele optimiste sunt cele de lavandă care induc serenitate, notele de flori de primăvară: crin, lăcrămioară și notele de santal și rășini care induc starea de introspecție.

Cum ne alegem parfumul? 

C.B.: Parfumul ni-l alegem în funcție de starea de spirit. Astfel garderoba olfactivă poate fi foarte largă la fel cum emoțiile nostre au un spectru vast. Azi suntem optimiști și purtăm un parfum vesel jucăuș cu note de gardenie și tuberoză, mâine suntem energici și purtăm un parfum citric sau aromatic energizant, poimâine suntem nostalgici iar notele fructate sau ambrate ne completează perfect. Trebuie să purtăm ce ne place, însă cu moderație. Mai ales atunci când preferăm parfumurile puternice. Pe noi poate ne binedispun dar pe ceilalți îi amestesc... și nu în sensul pozitiv :)

Ținem cont de tendințe sau ne ascultăm instinctul?

C.B.:5. Da, sunt tendințe în parfumerie și într-o oarecare măsură ținem cont de ele: oricât ne-ar plăcea un Chanel 5 sau un Shalimar putem trăi un pic în altă epoca dacă îl purtăm: ne bucurăm de el îl mirosim însă acum, cu revoluția această olfactivă, cu explozia de note moderne apărute, unele parfumuri, oricât de frumoase cândva, acum pot intra în desuet.

Trăim în era consumerismului. Nișa nu mai este ce era cândva. Se promovează agresiv parfumurile care miros cât mai puternic și mai comercial. Cum ne putem găsi individualitatea acum? Este mai greu să avem un parfum semnătură în aceste vremuri?

C.B.: Exact! Trăim în era consumerismului, multe persoane apreciază un parfum nu după cât este de echilibrat ci după cât este de puternic. Mai ales în România! La noi, În orientul Mijlociu și zona Balcanică se preferă parfumuri extrem de grele. Chiar dacă nu am înțeles asta niciodată, m-a durut mult când a trebuit să renunț la anumite branduri artistice din portofoliul ELYSEE în favoarea unor branduri cu tentă orientală Însă ne putem creiona individualitatea antrenându- ne “nasul” cât mai mult. Chiar dacă începem prin mirosuri grele, gurmande... cu cât ne stilizam “nasul” cu atât începem să apreciem un oud rafinat, un trandafir echilibrat, un citric bine construit... la fel ca la vinuri, trebuie să-ți antrenezi papilele gustative să ajungi să simți un buchet rotund al unui vin bun.

Tuturor ne plac poveștile. Influențează acestea cumpărătorul în alegerea unui parfum? Ar trebui să conteze?

C.B.: Poveștile sunt cele care inspiră crearea parfumului dar și vânzarea lui. Când creeza un parfum parfumierul pleacă de la o poveste, de la o insipratie. O fata morgana după care mulți parfumieri aleargă ani de zile în construcția parfumului perfect. La fel și în vânzare: suntem datori parfumierului care a muncit atât de mult la construcția unui parfum artistic cu o poveste pe măsură pentru că vibe-ul sau să ajungă la Client. Noi, cei care intermediem în procesul prin care parfumul ajunge de la parfumier la Client, trebuie să facem în așa fel încât povestea să dăinuiască, să vibreze în fiece pulverizare a acestor poțiuni magice...

În final, câteva recomandări de parfumuri primăvăratice? De unde ar trebui să începem? Cum testăm corect înainte de a cumpăra un parfum?

C.B.: Primăvara aceasta avem nevoie de parfumuri pozitive, pline de culoare, dată fiind situația atât de grea. Oamenii să încerce din răsputeri să-și mențină starea de spirit de dragul lor și a celor în nevoie. Nu inseamana că dacă stăm in casă și ne mai facem un mic capriciu este un păcat sau este de blamat... Toate aceste “evadări” ne ajută să ne menținem psihicul tare și să putem să îi infuzăm și pe alții cu energie pozitivă.


Să ne parfumăm casa, hainele, pe noi înșine, să facem jocuri tip “Ghicește mirosul” prin parfumarea bloterelor și să nu uităm că: TOTUL VA FI BINE!

#izolatidarimpreuna #stamacasa #strongertogether

P.S. Acum la Elysee puteți să vă creați propriul discovery kit online, alegând 10 mostre de parfum pe care să le testați acasă. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ne parfumăm pentru noi sau pentru alții? Parfumul, expresie a individualității

De ce citesc?

Din nou despre parul meu si ...Label.m