Mai citesc tinerii din ziua de astazi?

Buna ziua, dragile mele cititoare! 

  Va povestesc astazi despre un subiect controversat - mai sunt populare cartile printre tinerii din ziua de azi? Grea intrebare, nu-i asa? De raspuns, nici nu mai vorbesc. Este evident ca un simplu "da" sau "nu" ies din discutie. Sunt atatea nuante ale raspunsului la aceasta intrebare... O sa va expun mai jos parerea mea cu privire la tinerii de azi si obiceiurile lor in ceea ce priveste cartile. 


  O foarte buna prietena de-a mea lucreaza ca bibliotecara la un liceu. O vizitez aproape saptamanal si dezbatem, cateodata alaturi de elevi din liceu, ultimele carti citite. Am discutat cu cativa dintre ei despre G.G. Marquez si lumile deosebite pe care le-a creat. Sunt fericita sa spun ca am reusit sa ii motivam sa citeasca unele carti de care nu ar fi fost atrasi la prima vedere. Judecand dupa cele spuse mai sus, as zice ca tinerii inca citesc.


   Problema este ca aleg lecturi din ce in ce mai putin bogate ca si continut, multumindu-se cu subiecte simple, cu romane usor de citit, dar si de uitat, din care rareori ramai cu ceva. In plus, mai sunt atrasi de categoria cartilor controversate, despre care toata lumea vorbeste, carti promovate pana la refuz in detrimentul cartilor cu adevarata valoare artistica - vedeti exemplul 50 Shades of Grey. Nu zic, cateodata ne intalnim si cu carti fara substanta in periplul prin labirintul cunoasterii, insa trebuie sa fim atenti sa nu ne pierdem, sa avem grija de firul Ariadnei pe care il primim o data cu primii pasi in lumea cartilor. 

  Cărţile care te ajută cel mai mult sunt cele care te fac să gândeşti cel mai mult. Cel mai greu înveţi când citeşti cărţi uşoare; însă o carte extraordinară care vine de la un gânditor remarcabil este o corabie a gândirii, plină la refuz cu adevăr şi frumuseţe. – Theodore Parker
   Mai sunt tinerii care citesc strict cartile impuse de programa scolara, iar din pacate, unii dintre ei ajung sa aiba aversiune fata de carti fiindca nu le-a placut sa fie constransi sa citeasca ceva ce nu au ales. Am intalnit nenumarati tineri care fug de scriitorii clasici romani si le ocolesc cartile fara sa stea pe ganduri. Cred ca in acest caz, gresesc cadrele didactice si parintii care nu stiu cum sa ii atraga pe tineri spre lectura. In plus, puterea exemplului, in familie, consider ca este fundamentul pentru o viitoare pasiune pentru carti. Eu am mostenit curiozitatea pentru cuvinte de la mama mea pe care o vedeam mereu citind si care mi-a insuflat aceasta dorinta. 


  Lectura este pentru omul modern un viciu sau o osândă. Citim ca să trecem examenele, să ne informăm sau citim din profesiune. Mă gândesc însă că lectura ar putea implica şi funcţii mai nobile, adică mai fireşti. – Mircea Eliade 
   O alta categorie o reprezinta tinerii care iubesc lectura cu toata fiinta lor. Stiti voi, aceia care prefera sa renunte la acei blugi frumosi vazuti intr-o vitrina ca sa isi cumpere o carte. Cei pe care ii surprindeti cateodata visand cu ochii deschisi, cu un zambet desenat pe chip, sau dimpotriva, cu ochii umezi, fiindca uneori visele lor au parfum de melancolie. Acesti tineri, desi sunt parca tot mai putini, se insufletesc atunci cand vorbesc despre o carte, ii mangaie paginile inainte sa ii descopere tainele, sunt mai familiarizati cu Borges sau Hemingway decat cu cele mai mediatizate filme ce ruleaza la mall, iar biblioteca este cea mai de pret comoara a lor. Ma bucur cand descopar astfel de tineri si ma bucur ca sunt si eu ca ei. 

    Citește asimilând, nu simplu citind – că nu-i vorba de-a împlini o normă, ci un canon – aceasta-i norma sau principiul. Citește trăind, nu memorizând. A citi trăind, bucurându-te de frumusețea unei idei, te construiește conștient și subconștient, iar timpul scoate cele sădite acolo așa, cândva, ca pe ale tale. Ceea ce rămane după ce ai uitat tot ce ai citit aceea îți aparține cu adevărat; aceea ai asimilat. Deci nu te îndrum de-a citi ca să-ți încarci memoria, aceasta e bibliografie și slavă deșarta; ci de a crește sufletul și pe aripile artei mântuirii. – Părintele Arsenie Boca
    Cu toate acestea, lumea de azi, haotica si acaparatoare cum e ea, tinde sa ii marginalizeze fiindca nu mai corespund cu imaginea ultra-moderna pe care o promoveaza. Ce demodat sa ne pierdem cu orele printre cuvinte cand am putea sa postam cat mai multe selfie-uri pe facebook sau sa alergam dupa ultimul gadget Apple. Ma intristeaza directia in care se indreapta educatia, ma intristeaza sa vad ca valorile sunt atat de distorsionate acum, iar normalul a devenit anormal, fiind chiar pus la colt cu fiecare ocazie. 


Cărţile sunt cărăuşii civilizaţiei. Fără cărţi, istoria e mută, literatura nu are glas, ştiinţa paralizată, iar gândirea şi meditaţia suspendate. – Barbara Tuchman

  Mi-a mai ramas sa vorbesc despre o singura categorie - tinerii care nu citesc. Da, exista aceasta categorie si membrii ei nu sunt putini la numar din pacate. Nu stiu cum reactionati voi, insa pe mine ma infurie si ma intristeaza deopotriva cand intalnesc tineri care cred si sustin ca cititul este o pierdere de timp. De cate ori nu am incercat sa schimb pe cineva care credea cu tarie ca nu are sens sa mai citeasca daca poate sa vada filmul, sau ca nu are ce sa invete din carti (da, mi-a fost servita si opinia aceasta). Consider ca in acest caz, cea mai mare vina o poarta parintii acestor tineri. E mai comod sa le dea copiilor tableta in mana si sa ii invete cum sa foloseasca o aplicatie sau un joc, decat sa le mai citeasca povesti la ceas de seara. Trist este ca nu realizeaza cat au de pierdut, caci nu doar faptul ca acei copii o sa devina tinerii fara idealuri de mai tarziu, ci si faptul ca parinti se lipsesc de acea legatura unica ce se impleteste intre ei si copiii lor atunci cand le dezvaluie tainele povestilor, talcul legendelor sau farmecul poeziilor. 

   Oricât de ocupat ai fi, trebuie să găsești timp ca să citești. Altfel vei capitula în fața ignoranței. – Confucius


   In concluzie, raspunusul meu la intrebarea propusa de cei de la Libris, o librarie online mereu implicata in campaniile de promovare a lecturii - "Mai citesc tinerii de azi?" este da, mai citesc cateodata si atata timp cat inca mai exista o mana de oameni care tremura de emotie in asteptarea unui colet cu carti comandate online, eu cred ca nu e totul pierdut. Voi ce spuneti? 


Comentarii

Mitu Padureanu Alina Madalina a spus…
Depinde uneori si de domeniul de activitate, jobul prestat si bineinteles intotdeauna de vointa!
auroratoma a spus…
Sunt puțini acei tineri, sub 18 ani, care citesc de drag. Foarte mult timp îl petrec pe rețelele de socializare, știu fete ce învață la colegii bune ce nu-și ridică ochii din telefon pentru o clipă.Mi se pare îngrijorătoare situația, mai ales că în ultima vreme cărțile au devenit așa ieftine. Avem libris, avem adevărul shop, avem elefant, plus n site-uri de unde putem cumpara o carte buna cu 10 lei sau mai putin. Prin urmare, lipsa banilor nu e o justificare nici pentru cei care nu agrează bibliotecile.
E dubioasa si treaba cu aceste carti-vedeta, gen 50 shades. Unui cititor experimentat 50 shades o să i se pară ceva gen fițuica unui elev de generală, dar cărțile acestea prind la publicul larg, la cel care nu vrea să se concentreze atunci când citește,ci doar că se bucure de aceeași senzație pe care o are când urmaresti un show tv discutabil sau o telenovelă.
Pentru cei maturi, situația e diferită. Uneori programul de la muncă e sufocant, se mai adaugă și problemele de zi cu zi, dar pentru elevi/studenți nu există scuze.

Postări populare de pe acest blog

Ne parfumăm pentru noi sau pentru alții? Parfumul, expresie a individualității

De ce citesc?

Din nou despre parul meu si ...Label.m