Guestpost: Adieri de primavara

Buna dragele mele cititoare!

Postarea de azi este deosebita deoarece autoarea ei va fi Rose - o femeie deosebita pe care am intalnit-o pe Fragrantica. Stilul ei deosebit de a scrie m-a facut sa imi doresc sa o am ca invitata pe blogul meu. Spre bucuria mea, a acceptat asa ca ea o sa va povesteasca despre emotiile trezite de cateva parfumuri deosebite.


"Numele meu este Rose si sunt dependenta de parfumuri.

Nu caut cura, fiindca dependenta asta nu ma distruge, mai degraba ma invata sa devin mai atenta la tot ce e frumos in jur, dar sta ascuns si asteapta sa fie descoperit. Ma fascineaza povestile din spatele multor parfumuri, atat ale celor clasice cat si ale parfumurilor moderne de nisa. Am selectat pentru voi cateva compozitii mai inedite care intampina fiecare in cel mai fermecator mod primavara. Interesant este ca, desi diferite ca si amestec, luate ca intreg emit acelasi mesaj: gratie, puritate, feminitate. Ordinea in care le-am insirat are o anumita insemnatate. Fiecare parfum reda alt moment al unei zile senine si calde de primavara. Desigur, asta nu inseamna sa le purtam pe toate in aceeasi zi :) ! 

Zorii zilei: OPHELIA (Heeley)

Noaptea albastra isi retrage pelerina catifelata si zorile mijesc la orizont. Personajul shakespearian Ophelia a inspirat de-a lungul timpului multi scriitori si artisti, iar acum chiar si un parfumier, britanicul James Heely. Ophelia reproduce mirosul naturii care se trezeste la viata. Are o calitate exceptionala si anume, desi este un parfum destul de intens, nu se aseaza greu, e foarte placut si usor de purtat.


Asa cum natura e reavana si racoroasa in zori, Ophelia reda cu infinita gratie debutul plin de farmec al unei zile de primavara. Produs de un brand de nisa nou si independent, Ophelia nu se poate inscrie in niciun curent olfactiv contemporan sau clasic: nu are oud, nu e un floral clasic, nici opulent, nu e o bomba olfactiva, nu e dulce, nici monotemantic si nici o creatie prea avangardista greu de digerat. Atunci cine e Ophelia? Ophelia este exact alternativa. Un parfum foarte acvatic, apos, un floral-verde atipic in care disting lacramioare pure, o tuberoza plina de finete care pe parcurs se intensifica, iasomie solara cu iz usor dulce, o adiere de nuferi si salcam. Buchetul idilico-romantic este foarte natural si armonios, mentinandu-se timp indelungat insa ramane aproape de piele, avand siaj destul de moderat. Parfum de zi, e prea luminos pentru seara. Purtandu-l iti va dicta actiunile imbiindu-te la fapte bune si va alunga demonii si spiridusii din calea ta. Ophelia e magie alba, a devenit in timp talismanul meu.

Dimineata: UN MATIN d´ORAGE (Annick Goutal)

Din cand in cand fac cate o "obsesie": aleg o nota si caut parfumul in care e redata perfect. Aici este vorba despre gardenie. Dupa ce am epuizat o intreaga lista de asa zise gardenii mutanti, pamantii, ciupercoase, cu iz de branza Roquefort (vezi Tom Ford Velvet Gardenia), sau "ia gardenia de unde nu-i", m-am oprit la Un Matin d`Orage (Dimineata dupa furtuna), parfum care din fericire are o gardenie foarte realistica si frumoasa.


Cautarea gardeniei de impact, cu parfum apropiat de cel natural se pare ca a dat rezultat! Un Matin d`Orage miroase a aburii calzi iesiti din pamant dupa o scurta rafala de furtuna matinala. Gardenia alba, laptoasa si carnoasa emana un miros voluptuos. O floare capricioasa ce se lasa greu portretizata in parfum, a fost aici ademenita cu note verzi si ozonice, astfel fiindu-i surprins chipul senzual. 
Din aceeasi categorie de "gardenii superbe" va recomand si Private Collection Tubereuse-Gardenia de Estee Lauder, parfum cu o senzualitate ceva mai pronuntata prin contributia tuberozei, insa Un Matin d`Orage pentru mine reda frumusetea salbatica a gardeniei, neacoperita de "machiaj", daca vreti. Un parfum direct si realistic.

Amiaza: IPERBOREA (Lorenzo Villoresi)

Inspirat din legenda greaca a Hiperboreei, tinutul asezat in nord unde sufla Borea, un fel de Paradis indepartat, parfumul Iperborea creat de parfumierul florentin Lorenzo Villoresi este buchet deosebit incantator infuzat de optimism si lumina. In primele minute ai parte de cea mai fermecatoare uvertura formata din note verzi. Efectul lor dispare subtil cand apar lacramioarele, dar lucrurile continua sa ramana frumoase. 


Lacramioarele sunt rupte din gradina, mirosul fiind exact ca cel natural si departe de a fi de moda veche. Observ cu bucurie ca este remarcabil de intens, insa siajul ramane aproape de piele. In timp se imbogateste cu alte accente florale si devine floral-cremos, parfum perfect de primavara. Iperborea apare ca unisex, insa mi se pare foarte feminin. 
Moscul apare ulterior si indulceste usor atmosfera, dar fara intentii ucigase, lasand restul florilor intacte. Ar fi fost mare pacat sa le pangareasca la cat sunt de curate. Parfumul are un iz sapunos care insa nu deranjeaza deloc.
Nu e un miros de curatenie austera, ci de budoir de cocheta care tine pe masuta de toaleta mereu un buchet proaspat de lacramioare.

O dupa-amiaza tarzie: LIPSTICK ROSE (Frederic Malle)

Irezistibil de tandru si feminin, Lipstick Rose contine doua tonuri armonioase de trandafir si violeta cu efect deosebit de placut. Incepe vesel cu o nota intensa de violete dragalase si umezite de ploaie, cu aroma de bomboane de violete de Toulouse. Nu dureaza mult si incep tot mai clar sa disting si trandafirul: mi-l imaginez roz si intens parfumat, cu petale fine si catifelate. Alte note mi-e greu sa percep, nici macar moscul nu-mi apare. Cred ca nota pudrata provine insasi de la cele doua flori dupa ce se scutura de roua. Duetul fermecator si transparent de violeta-trandafir se mentine indelungat pe piele si ma arunc benevol in mrejele lui.


Circula multe legende legate de anumite parfumuri, despre Lipstick Rose multa lume spune ca reconstituie mirosul de ruj, nu vreau sa daram mituri, dar nici nu le pot sustine pe toate: Lipstick Rose nu miroase doar a ruj, la chestia asta Histoires de Parfums Moulin Rouge se descurca de minune, ci reda perfect latura cea mai seducatoare a femeii: cochetaria :).

Se lasa noaptea: FLEUR NOCTURNE (Panouage Isabey)

Florile din el parca au crescut in cel mai prielnic climat posibil, unde au inflorit regeste si s-au bucurat de multa lumina, de aceea sunt atat de frumoase. Incepand de la floarea de piersic proaspata si vesela ca o mireasa, pana la gardenia carnoasa si voluptoasa, apoi iasomia insorita si magnolia cea delicata ce imprastie o adiere citric-florala irezistibila, toate aduc un aport generos compozitiei. Il trec in aceeasi categorie cu Datura Noir Serge Lutens, minus nota de cocos din acela. Cui ii place Datura Noir i-ar putea placea si Fleur Nocturne sau invers. Dar nu merita sa le ai pe amandoua fiind prea asemanatoare totusi. Alt parfum de care imi aminteste este cel de la Patricia de Nicolai, Juste une Reve, un pic, nu mult :).


Cu toate ca i-am gasit lui Fleur Nocturne niste frati pierduti prin lumea parfumurilor, nu inseamna ca nu este destul de original; poate el e varianta la care ar trebui sa ne referim ca "ideala" cand discutam despre un parfum floral exotic si exuberant. Nu simt in mare decat flori in el, paciuli si vanilia or fi stand pitite pe dupa flori. Daca in alte cazuri n-am pomenit despre flacoane, acum trebuie s-o fac: e splendit lucrat! Asa cum se vede si din imagine, este albastru cobalt decorat cu micute flori stilizate. Busonul e incrustat cu sidef, sticla e grea si cutia foarte eleganta, de asemena bleumarin inchis. O micuta opera de arta. Este adevarat ca o gramada de bani se duc intr-un asemenea ambalaj, dar la cat de bine miroase parfumul chiar merita din plin sa fie astfel prezentat. O "floare nocturna" de o frumusete captivanta si misterioasa, calitati pe care le imprumuta celei sub al carei geam creste.

Va urez cu mult drag o primavara calda si placuta, presarata cu cele mai frumoase arome! Multumesc Adelinei pentru invitatia de a posta pe minunatul ei blog din care aflu atatea lucruri noi de fiecare data.

Cu drag,

Rose " 
Ce spuneti? Nu e asa ca bagheta magica a lui Rose v-a fermecat? Va imbratisez! 

Comentarii

Lucica Lazar a spus…
Multumim! :-* si eu eram candva dpendenta de parfumuri :D dat acum mi-a trecut :) pupici :-*
Adelina Tomescu a spus…
Ma bucur ca iti place! :)
Adelina Tomescu a spus…
Licica, eu nu stiu daca o sa ma "vindec" vreodata, dar nici nu as vrea :)
Gabriela a spus…
Cat mi-as dori un parfum pentru fiecare moment al zilei sau stare sufleteasca:X.
Lavender Thoughts a spus…
:) Citisem deja acest articol dar nu lasasem comentariu!

Rose...e teribila! O felicit!
Mereu m-am intrebat (deoarece simtul meu olfactiv e destul de atrofiat) cum este sa ai simtul mirosului atat de bine dezvoltat, sa percepi si sa diferentiezi aromele, sa ai si harul de a le descrie astfel!

Pupicei!
Ilda
Lavender Thoughts
B-Andreia Daniela a spus…
Am si eu vreo 20 de parfumuri.. si cred ca mi-ar mai trebui:))
Ioana Stanescu a spus…
doar citind randurile aceastea si poti simtii aroma descrisa in fiecare pasaj; e doar magia randurilor bine ticluite.
andreeabacau a spus…
foarte frumoase cuvinte ,hmm deja visez ...
Aghinitei Maria a spus…
Am mai comentat la aceata postare, caci modul in care mi-a descris parfumurile m-a incantat si aproape ca simteam aroma parfumului O incantare sa citesti aceste randuri ! <3
Adina-Mirabela Gavriloi a spus…
Foarte frumos, nici nu ma mir ca te simti vrajita.Nu stiu cum si ce as alege dintre lacramioare, trandafir, gingasa violeta.Parfumurile fac parte din viata noastra si nu cred ca o femeie ar renunta vreodata la acest rasfat!
Gabriela Schuster a spus…
Ar fi chiar frumos ca in fiecare i sa te trezesti intr-o noua aroma de parfum
Pusca Violeta a spus…
parfumurile sunt esenta fiecarei zile, ce ne incanta simturile si ne dau energie-asa e cel putin in cazul meu:)
Nicoleta Ciocoiu a spus…
ce bine ar fi sa simiti in fiecare zi un alt parfum care sa ti incante simturile si sa te binedispuna .
lili a spus…
foarte captivant!
Ce frumos ai scris!!!
Monika Erzsebet a spus…
O primavara frumoasa iti doresc si eu!
Anaid Anaid Anaid a spus…
M-ar interesa foarte mult sa simt aroma parfumului Un Matin d`Orage. Cred ca ma identific cu acest parfum foarte mult.
Madalina a spus…
Ce frumos! Ador parfumurile!
mihaela pojogu a spus…
parfumul dupa-amiezii tarzie m-a cucerit :)
RaduAdina a spus…
super. Imi plac parfumurile
mary_lena a spus…
Hmmm....imi plac foarte mult parfumurile
Mara Ardelean a spus…
Fleur Nocturne ma fascineaza, Zau ca l-as testa...

Postări populare de pe acest blog

Ne parfumăm pentru noi sau pentru alții? Parfumul, expresie a individualității

De ce citesc?

Din nou despre parul meu si ...Label.m