Trandafirul Alb, Pădurea Neagră, romanul perfect pentru serile de toamnă

 Cărțile care surprind emoționanta temă a războiului mi-au plăcut dintotdeauna. În fața suferinței, suntem cu toții mai receptivi, mai empatici. De-a lungul timpului, am citit numeroase romane care tratau acest subiect, unele istorice, altele de ficțiune, iar multe dintre ele mi-au rămas întipărite în minte pentru totdeauna. 

Recent, în biblioteca mea și-a făcut loc Trandafirul Alb, Pădurea Neagră, scrisă de Eoin Dempsey. O carte care, alături de ororile războiului, surprinde și o înduioșătoare poveste de dragoste. Iată cum sună descrierea romanului, pe site-ul celor de la Libris: 

”În negurile celui de-al Doilea Război Mondial, încrederea devine riscul suprem pentru doi străini care se întâlnesc în circumstanțe excepționale. Decembrie 1943. În anii dinaintea ascensiunii la putere a lui Hitler, cabana de vară a familiei Gerber răsună de râsete. Acum, când nămeții acoperă Pădurea Neagră, disidenta germană Franka Gerber este singură și lipsită de speranță. Ardoarea și brutalitatea regimului nazist i-au spulberat patria, răpindu-i atât tatăl, cât și fratele și lăsând-o pradă disperării. La un moment dat însă, descoperă un aviator în uniformă germană care zace fără cunoștință pe zăpadă, cu parașuta fluturând în vânt. Se hotărăște să-l salveze, așa că tânăra îl duce în cabană izolată a familiei sale, în ciuda urii față de regimul pe care-l reprezintă bărbatul. Dar când se dovedește că el nu este cine pare a fi, Franka începe o cursa contracronometru pentru a dezlega misterul adevăratei lui identități. Legătură lor fragilă devine strânsă și, totodată, periculoasă. Vânați de Gestapo, pot avea suficientă încredere unul în celălalt pentru a-și uni forțele într-o misiune ce ar putea schimbă soarta războiului și chiar viața lor?”

 

Povestea tinerei Franka Gerber mi s-a părut a fi una inedită, pentru că ne arată vulnerabilitatea inițială a personajului, iar mai apoi metamorfoza sa spre o femeie matură, care a gustat din plin din greutățile și nedreptățile vieții, dar care astfel și-a construit adevăratele valori după care își va reconstrui viața. Franka a fost cândva o fată fără griji, care se bucura de viața simplă, dar liniștită pe care o ducea, alături de familia sa iubitoare. Apoi, într-o fracțiune de secundă, totul s-a prăbușit în jurul ei, iar amintirile frumoase au ajuns să i se pară ca fiind din altă viață. Războiul a schimbat totul și Franka a fost nevoită să învețe să renască din cenușă și să se adapteze noii lumi care i se așternea în față. Nimic nu mai era la fel, nici măcar ea însăși.

 

Pe de altă parte, Werner Graf, aviatorul rănit descoperit în pădure, se lupta la rându-i cu proprii demoni. Tânăra deja descoperise că piesele din povestea lui nu se potriveau întocmai, așa că trebuia să ia o decizie rapid. Să aibă încredere în Franka, chiar dacă asta i-ar compromite misiune și ar putea să îl coste chiar viața?


 

Despre povestea de dragoste din paginile acestei cărți inspirate de Holocaust nu vă pot spune prea multe fără a dezvălui detalii importante ale intrigii, însă cert este că orice cititor va sta cu sufletul la gură, urmărind, pagină după pagină, ce se întâmplă cu protagoniștii. ”Trandafirul Alb, Pădurea Neagră” este genul acela de roman care se citește cu pumnii strânși și gânduri de revoltă în fața întâmplărilor ilustrate, întâmplări care, din păcate, sunt perfect inspirate din realitatea de atunci. Aș spune că este și o lecție despre feminism, despre demnitate și puterea pe care femeile reușesc să o găsească înăuntrul lor atunci când se află în fața pericolului. 

 

O veritabilă lecție de istorie, care, deși împletită cu elemente de ficțiune, ne arată cât de privilegiați suntem că trăim aici, acum și cunoaștem ororile descrise doar din paginile unei cărți. 

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ne parfumăm pentru noi sau pentru alții? Parfumul, expresie a individualității

De ce citesc?

Din nou despre parul meu si ...Label.m