Oameni anxioși! Cartea lunii august vine de la Fredrik Backman

Anul acesta, poate și din pricina conjuncturii în care ne aflăm cu toții, am reușit să citesc mai 
mult. Petrecând majoritatea timpului în casă, am reușit să mă delectez cu numeroase cărți pe care le aveam de ceva vreme pe lista de dorințe. 


Am descoperit scriitori noi și m-am reîndrăgostit de autorii mei favoriți, ale căror romane le citesc cu nesaț de fiecare data. În categoria celor din urmă intră și Fredrik Backman, care este un cronicar, blogger și scriitor suedez ce a cucerit întreaga lume cu binecunoscutul său roman ”Un bărbat pe nume Ove”. Fredrik Backman are un stil de a scrie aparte, pur și simplu cărțile lui ți se lipesc de suflet și îți rămân multă vreme în minte. Aș îndrăzni să spun că au darul de a-ți schimba percepția asupra vieții și implicit asupra celor din jur, fie că sunt prieteni, familie sau pur și simplu străini întâlniți pe stradă. Dacă ar fi să-i descriu stilul, l-aș asemăna într-o oarecare măsură cu un alt autor care îmi place deosebit de mult, respectiv Eric Emmanuel Schmitt. La fel ca acesta din urmă, Backman are darul de a ilustra prin situații aparent simple teme umane complexe, răscolind cititorul. 

Cea mai recentă carte a autorului suedez tradusă la noi este Oameni anxioși, pe care am citit-o pe nerăsuflate. Descrierea oficială sună cam așa: 

”Un spărgător de bănci înarmat fuge de la locul faptei și ajunge într-un apartament scos la vânzare, unde are loc o vizionare. Pentru că poliția e pe urmele sale, se baricadează înăuntru și îi ia ostatici pe cei șapte potențiali cumpărători, aparent normali și inofensivi, printre care doi „rechini" imobiliari, un cuplu de lesbiene, o multimilionarăcu tendințe suicidare și un sabotor de vizionări deghizat în iepure. Dar lucrurile o iau razna atunci când ostaticii și spărgătorul încep să-și dezvăluie dramele personale și anxietățile. Când spărgătorul le dă drumul ostaticilor și oamenii legii năvălesc înăuntru, nici urmă de infractor, iar depozițiile halucinante ale martorilor nu fac decât să-i bulverseze și mai mult pe polițiști: Unde e infractorul și ce nu-i în regulă cu oamenii ăștia?”

Dacă la o privire rapidă ne-am putea aștepta la un roman presărat cu multe necunoscute, suspans,ba chiar influențe de thriller psihologic. Ei bine, suspans există,avem și o doză de mister, dar nu precum în romanele polițiste, deși carte vine cu multe necunoscute în fața cititorului. Backman sejoacă cu mintea cititorului într-un mod subtil, ilustrând de fapt o frescă a societății zilelor noastre. Personajele, excentrice pe alocuri, mi s-au dezvăluit în fața ochilor cu temerile, bucuriile, eșecurile sau monotonia vieților lor, apăsate de așteptările adesea nerealiste ale lumii în care trăim cu toții. 

Rând pe rând, am empatizat cu personajele, creionate cu minuțiozitate de către Backman, astfel încât să nu existe unul principal, care acaparează lumina reflectoarelor, ci fiecare dintre ele să apară în fața cititorului ca parte din poveste. Desigur, caracteristic pentru autorul suedez, nu a lipsit din paginile cărții nici umorul fin, iar nu de puține ori m-am trezit râzând și distrându-mă copios, imaginându-mi situațiile descrise în carte.Concluzionând, cartea ”Oameni anxioși” vorbește despre oameni și destinele lor, despre alegerilefăcute și unde te poartă ele, dar mai ales despre faptul că problemele sunt întotdeauna mai puțin împovărătoare atunci când oamenii se unesc în gând și în simțiri și formează un tot unitar. Cu privire la asta aș sublinia laitmotivul podului pe care o să îl regăsiți în roman. 

Evident, recomand cu căldură acest roman, dar și altele scrise de Fredrik Backman. Veți descoperi o lume a introspecției, o călătorie spre voi înșivă, la fel de plăcută ca o plimbare pe plajă, într-o zi de vară. Pe toate le găsiți la Libris, desigur :) Voi ce citiți?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De ce citesc?

Din nou despre parul meu si ...Label.m

Povesti parfumate: L'heure bleue de la Guerlain