Zen. Arta de a trăi simplu

La prima vedere, faptul că am ales să vă povestesc tocmai acum, în prag de Sărbători, despre această carte poate părea ciudat. În contextul în care, la o simplă privire pe străzi, în magazine sau online, consumerismul acaparează gândurile fiecărui cetățean, să vorbesc despre simplitatea este o adevărată utopie.

Cu toate acestea, mi se pare că momentul este cum nu se poate mai potrivit. Vă spun din start că detest cărțile motivaționale, cele de tip self help și așa mai departe, pentru simplul fapt că mi se pare că nu funcționează. Scepticismul care mă caracterizează mă determină să le consider pierdere de vreme, întrucât aduc beneficii doar unei anumite categorii de oameni, care au deja contextul potrivit pentru a reuși să aplice sfaturile cărților de genul ”Cum să devii bogat în 10 zile”.

Din motivele enumerate mai sus, prima oară când am găsit cartea ”Zen. Arta de a trăi simplu” de Shunmyo Masuno am privit-o cu ochi critic. Cu toate acestea, curiozitatea nu îmi dădea pace, din pricina faptului că autorul, un călugăr japonez, este designer de grădină, iar eu dintodeauna am admirat grădinile lor, simbolismul acestora și felul în care japonezii privesc viața. Era evident că trebuia să am această carte în bibliotecă.

Cartea propune 100 de exerciții zilnice, sub forma unor lecții scurte și simple, pentru o viață plină de armonie. Mi-a plăcut stilul de abordare al autorului pentru faptul că aceste exerciții, unul pentru fiecare zi, pot fi aplicate de către oricine, indiferent de statutul social sau stilul de viață. Fiecare lecție îndeamnă la introspecție, pentru că numai atunci când ne cunoaștem cu adevărat sinele putem trăi în armonie cu tot ce ne înconjoară. Este o linie subțire între echilibrul interior și haosul lumii exterioare.

Shunmyo Masuno propune în cartea sa o reîntoarcere la inocență. Ne îndeamnă să privim lumea cu ochi de copil, bucurându-ne de o plimbare desculți, pe nisip sau prin iarbă, de un apus de soare sau o cafea aromată. Lucruri simple de care adesea uităm, preocupați să ne dorim mereu altceva.

Autorul subliniază apoi importanța de a ne face ordine în casă și implicit în viață. O locuință aglomerată cu obiecte inutile, cumpărate din impuls sau care pur și simplu nu ni se mai potrivesc, reprezintă un factor de stres continuu. Odată ce înveți să renunți la lucrurile de care nu ai nevoie, casa îți va deveni oază de relaxare.

Nu în ultimul rând, japonezul pune accent pe obiceiul de a ne asculta propriile gânduri. Autocunoașterea ne face mai buni, gata de a oferi iubire celor din jur. Sfaturile autorului sunt extrem de simple, iar asta le face atât de ușor de aplicat. Cine știe, poate că ”Zen. Arta de a trăi simplu” este tocmai cadoul de care ai nevoie pentru a intra în noul an având orizonturi mai largi, mai senine.

Crăciun Fericit!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ne parfumăm pentru noi sau pentru alții? Parfumul, expresie a individualității

De ce citesc?

Din nou despre parul meu si ...Label.m