Cui îi e frică de istorie?

Filozoful George Santayana ne-a lăsat moștenire o vorbă plină de înțelepciune: “Cine nu are memoria istoriei, riscă s-o repete”. Perfect de accord, dar ce ne facem atunci când nu ne plac prea mult datele exacte, informațiile despre bătălii sângeroase, sau perioadele de plictis ale omenirii, când parcă nu se întâmpla nimic notabil? La această întrebare ne răspunde Sebastian Schnoy în volumul ”Istorie pentru cei ce se tem de istorie”


Germanul Sebastian Schnoy este considerat cel mai amuzant istoric contemporan. Felul în care relatează fapte și portretizează ilustre figuri marcante ale istoriei îl fac să fie cu totul diferit de profesorii sobri, cu ochelari cu rame de baga și privire aspră ce ne vin în minte când pomenim cuvântul ”istorie”. 

Cartea ”Istorie pentru cei ce se tem de istorie” prezintă întâmplările marcante pentru omenire, din Antichitate și până în zilele noastre. Ce o face deosebită este maniera în care istoria este relatată. Fără șiruri lungi de ani și date, fără exprimări greoaie, cu înflorituri inutile și mai ales, fără exagerări menite să hiperbolizeze calitățile unor anumiți conducători, sau defectele altora. 

Autorul descrețește frunțile, încă de la început, cu următoarea frază: ”Până în prezent, istoria europeană s-a terminat cu bine, inclusiv în familia mea. Bunicul a fost nevoit să împuște francezi, iar eu sunt căsătorit cu o franțuzoaică - dacă nici ăsta nu e happy end, atunci ce e?”. Întreaga carte abundă de astfel de comparații și descrieri savuroase care au darul să stârnescă interesul cititorului, indiferent de vârsta acestuia. 

Pentru cititorii ceva mai tineri, un alt factor important este dimensiunea relativ redusă a cărții. Sebastian Schnoy spune multe în cuvinte puține, iar umorul va face parcurgerea lecturii cu atât mai plăcută și mai ușoară. De asemenea, autorul explică lucrurile făcând paralele între epoci de mult trecute și prezentul pe care îl cunoaștem cu toții atât de bine, folosind un limbaj modern și ușor de înțeles. Plictiseala nu își are locul absolut deloc în această carte.

”Istorie pentru cei ce se tem de istorie” este o carte pe care o să o iubiți, indiferent dacă vă pasionează sau nu acest domeniu. Este genul de lectură care vă îmbogățește cultura generală în timp ce vă aduce zâmbetul pe buze. Dacă în școli ar fi abordată această metodă de predare, tinerii ar avea o viziune mult mai clară și mai corectă cu privire la viitorul lor. Așadar, să privim cu luare-aminte la trecut și să chibzuim îndelung la alegerile care ne vor transforma viitorul.


pentru această carte minunată! 

#respectyourself
#adelinasworld
#reviewsbyadelina

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ne parfumăm pentru noi sau pentru alții? Parfumul, expresie a individualității

De ce citesc?

Din nou despre parul meu si ...Label.m