Scurtă lecție de înțelepciune: Domnul Ibrahim și florile din Coran de E. E. Schmitt

Bună seara, dragi iubitori de carte! 

  Vă povestesc azi despre o carte care a reapărut recent în viața mea. Este vorba despre romanul Domnul Ibrahim și florile din Coran” ce se încadrează la literatură contemporană și pe care l-am citit prima oară acum vreo 10 ani, exact când l-am descoperit pe Eric Emmanuel Schmitt. Eram la liceu atunci și la biblioteca școlii tocmai primiseră cărți noi. Romanele lui Schmitt mi-au atras atenția cu coperțile lor albe și tari (erau o ediție mai veche a seriei E. E. Schmitt de acum). Sunt fericită că mi-am ascultat intuiția atunci și am pătruns în fascinanta lume a acestui autor care spune atât de mult în cuvinte puține. 

  În ”Domnul Ibrahim și florile din Coran” aflăm povestea unui băiețaș evreu pe nume Moise (Momo), care are o copilărie mai puțin idilică și care devine apropiat de un bătrân musulman turc pe nume Ibrahim, ce este proprietarul unei băcănii în Franța. 


  Domnul Ibrahim va împărtași cu Momo momente care îl vor face mai înțelept pe cel din urmă. Drumul băiatului spre maturitate se va clădi pe sfaturile acestui bătrân, iar pe măsură ce Momo se înalță sufletește, domnul Ibrahim va începe să aparțină tot mai putin lumii acesteia, lumii fizice. E ca și cum înțelepciunea împărtășită îl consumă pe bătrân, bucațile care se desprind din sufletul său îl întăresc pe cel al lui Momo. 

  Nu aș vrea să vă spun mai multe, fiindcă este păcat să vă răpesc bucuria de a descoperi întâmplări simple, dar atât de bogate pentru minte. De aceea îmi place atât de mult Schmitt și îl recomand tuturor celor care simt că au nevoie. Mereu am privit viața cu alți ochi după ce am citit cărțile sale. 

  Singurul regret al meu este că la noi în țară nu sunt traduse toate cărțile sale, iar din străinătate nu am reușit să le procur. 

P.S. Dacă ați văzut romanul  ”Viața mea cu Mozart” printr-un anticariat, vă rog să îmi dați de știre! Îl caut de ani buni. 

  Voi ați citit ceva scris de E. E. Schmitt? V-au plăcut? 

  Vă îmbrățișez și ne revedem pe blog săptămâna viitoare când vă voi povesti cum a fost la Târgul Internațional de carte și muzică Libris 2017. O să vă aștepte și o plăcută surpriză!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ne parfumăm pentru noi sau pentru alții? Parfumul, expresie a individualității

De ce citesc?

Din nou despre parul meu si ...Label.m