Recenzie de carte "Amantul Doamnei Chatterley" de D.H. Lawrence

Buna seara!

  Cum va petreceti seara? Eu am avut o zi plina, am avut o multime de lucruri de facut. E o stare de agitatie ce precede intotdeauna Sarbatorile, insa sper ca in vacanta sa reusesc sa ma bucur de lucrurile cu adevarat importante.

   In cazul in care aveti mai mult timp liber decat mine, as vrea sa va povestesc azi despre un roman clasic, o carte intai interzisa, apoi citita cu aviditate. Este vorba despre "Amantul Doamnei Chatterley" scrisa de D.H. Lawrence.



Ce spun cei de la libraria online Libris despre carte?

Amantul doamnei Chatterley a intrat in constiinta pu­blicului si a cri­ticii ca o scandaloasa inovatie a prozei na­rative engleze. De fapt, insa, asa cum s-a demonstrat, e o carte care, la o cercetare atenta, isi gaseste predecesori printre acele opere ce proiecteaza imaginea unor oameni in cautarea unei fericiri ce nu poate fi atinsa decat cu pretul unei daruiri totale, al renuntarii la propria fiinta pentru implinirea totala a fiintei celuilalt. Si, pentru ca nici Connie, nici Mellors nu pot ajunge pana la capat in acest demers dramatic, se intorc fiecare la singuratatea lui. Romanul lui Lawrence e, de fapt, o fabula despre nefericire. Sau, poate, mai exact, despre fragilitatea fericirii...
Ce spun eu?

   Subiectul cartii este unul delicat - adulterul, iar printre cartile scrise in aceeasi epoca, "Amantul Doamnei Chatterley"  a facut valva. Desi titlul ar putea sa va faca sa credeti altfel, personajul principal este Constance. Aceasta este o tanara femeie ce se casatoreste cu un aristocrat, insa inceputul mariajului lor este umbrit de faptul ca domnul Chatterley ramane paralizat in urma ranilor suferite in razboi.

   Daca la inceput Constance incearca sa se impace cu ideea ca viata ei e de acum diferita, cu timpul ea incepe sa se lase prada dorintelor de natura fizica, gandindu-se sa dea ascultare chiar indemnurilor sotului care ii spune ca e constient ca, fiind o femeie tanara, Constance are nevoie si de latura fizica a iubirii.

   Incepand cu acel moment, Constance se lasa prada gandurilor adulterine si gaseste amantul gata sa ii trezeasca trairi nebanuite in persoana lui Oliver Mellors, barbatul responsabil cu vanatoarea pe domeniul familiei Chatterley. Oliver o face sa se simta din nou o femeie sensuala si capabila sa starneasca dorinte.

   Comportamentul lui Constance, desi e imoral si condamnabil, se doreste a fi o oda inchinata iubirii descatusate, in toate planurile ei. Eroina alege sa isi traiasca pasiunea si ajunge sa fie subjugata de aceasta, dorindu-si din ce in ce mai mult de la amantul sau, ajungand chiar sa isi imagineze un viitor alaturi de Oliver, ca o familie adevarata.

   Ce m-a dezamagait intr-un fel, este finalul deschis al cartii. Mi-ar fi placut sa fiu pusa in fata unei certitudini cu privire la destinele personajelor, ori D.H. Lawrence a lasat cititorul sa isi imagineze adevaratul final.

   In ceea ce priveste stilul de scris al autorului, pot spune ca, desi romanul este presarat cu picanterii de natura erotica, scriitura nu este vulgara, ci e pur si simplu mai insolenta, fara sa fie construita in stilul pueril al  cartii "50 de umbre intunecate".

Voi ati citit cartea? Ce impresie v-a lasat? Sunteti tentati sa o cautati la urmatoarea vizita in librarie?


Comentarii

Adelina a spus…
Mi-a placut mentiunea legata de stilul pueril al cartii "50 de umbre intunecate". Nu am citit nici una dintre cartile comparate aici, dar am o idee ca Amantul Doamnei Chatterley e mai buna. Popularitatea din jurul cartii lui E. L. James si review-urile negative ale persoanelor care chiar citesc ma face sa o pun la indoiala.
Adelina Tomescu a spus…
Draga Adelina, sa stii ca mi-ai dat o idee interesanta: ar trebui sa postez si recenzia pentru primul volum din seria "50 de umbre". Doar pe acela am rezistat sa il citesc... E genul de carte pe care ar putea sa o scrie aproape oricine... Nu mi s-a parut deloc demna de toata atentia care i s-a acordat.

Postări populare de pe acest blog

Ne parfumăm pentru noi sau pentru alții? Parfumul, expresie a individualității

De ce citesc?

Din nou despre parul meu si ...Label.m