Suspans la cote maxime! Ușa ferecată, cartea care te va însoți în serile reci de iarnă

 Există cărți care te poartă departe și te fac să visezi cu ochii deschiși, la fel cum există cărți la care, după ce ai citit o frază, simți nevoia să te oprești o clipă, doar pentru a lăsa cuvintele să îți pătrundă mai bine în minte și în suflet. Apoi mai sunt cărțile care nu te lasă în pace până nu ai întors și ultima filă. Cele care te ”privesc” de pe noptieră și nu te lasă să dormi, cele cu o acțiune atât de alertă ori cu un suspans teribil, ce îți face inima să bată mai tare și ochii să clipească mai rar, în timp ce dai încă o pagină. Și încă una. O astfel de carte este Ușa ferecată, scrisă de autoarea britanică Ruth Ware. De la început și până la final am fost prinsă în ițele poveștii, dorindu-mi să aflu ce mistere ascunde fiecare dintre personaje. Pe măsură ce aflat noi detalii, am încercat să anticipez ce se va întâmpla mai târziu în paginile romanului, însă nu am prevăzut nicio clipă deznodământul. 


 Vă las mai jos descrierea romanului, pentru a înțelege de ce mi-a atras rapid atenția și mi-am dorit să-l am în bibliotecă: 


”Găsise anunțul întâmplător - un post de bonă internă, cu un salariu uriaș. Când ajunge la Heatherbrae House, Rowan Caine e uluită de casa inteligentă, luxoasă din munții Scoției și de familia perfectă care locuiește aici. Nu știe că pășește într-un coșmar care se va încheia cu moartea unui copil și cu ea în închisoare, în așteptarea procesului de crimă. Îi scrie avocatului despre camerele video instalate prin toată casă, erorile tehnologice care te trezeau în bubuit de muzică sau luminile care se stingeau când ți-era lumea mai dragă. Nici fetele nu erau deloc copiii-model din prima zi. Și mai și era lăsată singură cu săptămânile, fără niciun adult în afară de enigmaticul om bun la toate Jack Grant… Rowan știe că a făcut greșeli și că a mințit. Dar spune că nu a comis crimă. Ceea ce înseamnă că vinovatul e altcineva”.

 Încă din copilărie mi-a plăcut să îmi imaginez ce poveste ascund casele. O plimbare pe o stradă cu imobile vechi, cu arhitectură ce te duce cu gândul la alte vremuri, este suficientă pentru ca mintea mea să înceapă să lucreze și să țese povești închipuite ale oamenilor care locuiesc sau au locuit cândva acolo. Este lesne de înțeles de ce multe dintre cărțile care mi-au plăcut au în centrul poveștii o casă, fie ea veche, stăpână peste veacuri, ori modernă, cu ferestrele privind cu îndrăzneală spre viitor. 


 Aș spune că în romanul Ușa ferecată casa - Heatherbrae House – îmbină cumva ambele lumi, noul și vechiul se împletesc, iar imobilul devine parte din poveste. Personalul principal, Rowan, este o tânără care, aparent, a găsit locul de muncă perfect, ce îi oferă o perspectivă nouă asupra vieții, într-un cadru idilic, în Scoția. Numai că dorința ei de a deveni bonă pentru cele patru fete ale familiei nu este atât de inocentă și dezinteresată pe cât ar părea la prima vedere. Și nici fetele nu sunt tocmai copii-model. Cu toate acestea, tânăra se străduiește să facă lucrurile cum trebuie, să le facă pe fete să o accepte și eventual să o și îndrăgească, iar sinceritatea ei vizavi de faptul că este departe de a fi bona perfectă m-a făcut să empatizez cu ea și să nu emit niciun fel de judecăți ori să am idei preconcepute până nu i-am aflat întreaga poveste. Finalul a fost unul total neașteptat și poate că mi-ar fi plăcut ca lucrurile să se așeze diferit pentru Rowan, însă atunci cartea și-ar fi pierdut din originalitate, iar eu aș fi uitat-o. În schimb, Ușa ferecată mi-a rămas bine întipărită în memorie și m-a determinat să caut și alte cărți ale autoarei. 

 

 Ruth Ware s-a nascut în Anglia anului 1977 și este o cunoscută autoare de romane polițiste și mistere. Mai întâi a predat engleza la Paris, după care a debutat ca scriitor sub numele de Ruth Warburton, cu cinci romane pentru adolescenți. Primul său thriller psihologic a fost publicat în 2015 și de atunci a menținut acest stil. Cărțile sale au un mare succes și urmează sa apară ecranizări după acestea. Iată câteva titluri: ”Jocul minciunii”, ”Femeia din cabana 10” și ”Într-o pădure întunecată”.


Găsiți cărțile autoarei Ruth Care pe Libris.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Din nou despre parul meu si ...Label.m

De ce citesc?

Lulubox iunie si mini-haul Guerlain