Vacanță în Europa! Cum a fost la mare și la munte, în Italia și Austria

 Am lipsit ceva vreme de pe blog și mărturisesc că mi-a fost tare dor, însă simțeam nevoia să iau o pauză. Munca și activitățile de zi cu zi m-au cam copleșit, așa că o perioadă în care să mă odihnesc a fost extrem de binevenită. Și pentru că tot vorbim de momente de respiro, vă povestesc cum a fost concediul de anul acesta, fiindcă tocmai m-am întors dintr-o scurtă escapadă în Italia și Austria.  


Obișnuiam să îmi planific concediul de vară cu mult timp înainte. De regulă, la începutul anului știam deja unde vrem să mergem și aveam rezervările făcute. În pandemie însă, lucrurile s-au schimbat. În 2020, spre exemplu, aveam rezervat prin agenție un sejur în Grecia, însă nu am mai putut pleca la data stabilită, am amânat pentru anul viitor, dar apoi condițiile de călătorie au devenit iar nesigure și în final am renunțat, pierzând astfel și avansul dat agenției. De teama unei situații similare, anul acesta nu am rezervat nimic din timp, ci am așteptat să vină vara și să vedem cum stau lucrurile. Nu știam exact nici unde vrem să mergem, însă era cert că voiam să vedem marea. Astfel, cu vreo două zile înainte de a porni la drum, ne-am hotărât: mergem pentru cinci nopți în Italia, la Bibione, apoi ne oprim în Austria, la Graz, unde am rezervat încă o noapte de cazare. Am ales să călătorim cu mașina personală, fiindcă astfel aveam mai multă libertate de mișcare, odată ajunși la destinație. 

 

Am pornit la drum seara și până în Bibione, cu vreo trei opriri scurte, de 10 minute, am făcut 9 ore și jumătate. Ne-am cazat la Hotel Franz, situat într-o zonă liniștită a stațiunii, destul de aproape de plajă. Cazarea a fost pe gustul nostru, curățenia exemplară, personalul foarte amabil, iar foarte mult ne-a plăcut serviciul gratuit de închiriat biciclete oferit de hotel. Singurul minus ar fi micul dejun, care deși a fost tip bufet suedez, nu a oferit foarte multe opțiuni pentru vegetarieni, însă chiar și așa hotelul a fost foarte ok. Plaja din Bibione mi s-a părut similară cu cea din Mamaia, adică e o fâșie lată de nisip, cu zone cu șezlonguri, dar și zone libere. Diferența față de litoralul românesc au făcut-o curățenia exemplară, nisipul auriu extrem de fin, comportamentul civilizat al oamenilor și mai ales faptul că nu bubuia muzica în boxe, astfel încât am putut asculta valurile mării. 



Partea proastă a fost că în mare erau o mulțime de meduze maaari și mov, lucru care m-a determinat să fiu cu ochii în patru când voiam să mă bucur de apă. În rest, temperatura era excelentă, iar intrarea în apă lină. 


Un mare plus îl reprezintă pistele de biciclete din stațiune. 



Mâncarea la restaurantele din Bibione ne-a plăcut, evident au predominat pastele, pe care le-am încercat în mai multe variante. Pizza a fost ok, dar nu wow (am aflat mai apoi că cea mai delicioasă pizza este cea napoletană, noroc că avem la Timișoara două pizzerii unde ne putem bucura de rețeta originală). 

 

Ne-am rezervat o zi pentru a merge la outletul din Noventa di Piave unde am făcut câteva cumpărături la prețuri excelente. Locul este similar cu Parndorf din Austria – frumos amenajat, curat și cu multe oferte grozave. Dacă ajungeți aici, recomand restaurantul Farinella din incintă, pizza și pastele au fost minunate! 



O altă zi a fost rezervată pentru Veneția, unde categoric ne vom întoarce cândva, fiindcă nu ne-au ajuns cele câteva ore să explorăm frumosul oraș. Pentru a ajunge aici, am optat pentru o călătorie tip bus + boat din Bibione. Biletele dus-întors se găsesc la autogara din Bibione, de unde am și pornit la drum. Revenind la Veneția, mi-am dorit foarte mult să ajungem la Caffe Florian, cea mai veche cafenea din Europa – deschisă încă din 1720. 



Deși prețurile nu sunt mici, experiența a meritat din plin. Atmosfera este una specială, de la servire la cafea și până la orchestra care cânta pe terasă. Recomand să vizitați cafeneaua, măcar o dată în viață! 



Am explorat mai apoi străduțele Veneției, am mâncat o pizza Calzone absolut delicioasă și ne-am bucurat de fiecare clipă. Din păcate, timpul a fost mult prea scurt pentru a vizita toate obiectivele pe care ni le-am propus, însă acest lucru este un bun motiv pentru a reveni, nu-i așa?


Ultima zi a sejurului ne-am petrecut-o în Bibione, iar după un somn odihnitor și un mic dejun gustos, am pornit spre Austria. 

 

Înainte de a trece mai departe, împărtășesc câteva impresii despre Italia, mai ales fiindcă e prima dată când vizitez această frumoasă țară. 

  • Chiar dacă nu sunt foarte buni vorbitori de limbă engleză, italienii mi s-au părut amabili și dornici să te ajute și să se facă înțeleși.
  • Mâncarea este delicioasă, există suficiente opțiuni vegetariene. Pastele mi-au plăcut în mod deosebit. Prețurile în zona unde am fost noi sunt ceva mai mari decât în Grecia, dar similare cu restaurantele bine cotate din România. 
  • Italia este o țară prietenoasă cu animalele. Cel puțin în zona unde am fost noi, cățeii aveau voie în magazine și restaurante, iar în Bibione exista o plajă specială pentru ei. M-a bucurat lucrul acesta! Cu toate că am întâlnit nenumărați câini, nu am văzut nicăieri mizerie, semn că stăpânii lor sunt civilizați și au respect pentru mediu și cei din jur. 
  • Am văzut foarte multe păduri plantate de om, dovadă că italienii se preocupă de mediu. Parcuri cu alei pentru biciclete, liniște și oameni cu comportament foarte civilizat, inclusiv pe plajă. 

Concluzia? Vom reveni în Italia, sperăm cât mai curând! 

 

După câteva ore de mers cu mașina, am ajuns la Graz, unde ne-am cazat la Hotel Stoiser. Amplasat undeva la marginea orașului, acesta este foarte aproape de stația de tramvai, lucru care ne-a fost tare util. Personalul foarte amabil, domnișoarele de la recepție ne-au ajutat cu orice informații am solicitat. După ce ne-am cazat, am plecat să explorăm orașul. Recunosc, sunt o iubitoare a mării, așa că nu aveam foarte mari așteptări vizavi de Graz. Mă gândeam că va fi un oraș cochet, curat, cu un centru istoric frumos și cam atât, motiv pentru care aveam în plan să stăm o singură noapte. Ne-a plăcut însă atât de mult, încât am rezervat încă una și tot am simțit că nu-i de ajuns. Sincer, dacă era posibil, am fi rămas acolo o viață întreagă. 

 


Graz oferă o vastă experiență culinară, cu restaurante și cafenele excelente (musai să încercați faimosul Sacher Torte), obiective turistice încărcate de istorie (centrul vechi al orașului este minunat, cu clădiri frumoase și deosebite), dar și activități distractive (nu trebuie ratat Schlossbergrutsche, cel mai mare tobogan subteran din lume, o experiență grozavă!). 



De asemenea, o vizită în Graz este un excelent prilej pentru cumpărături. Există o mulțime de centre comerciale, ne-a plăcut mult Kastner & Öhler din centrul orașului, dar și magazine micuțe, unde se găsesc obiecte ceva mai speciale. Mi-a rămas gândul la niște rochii de inspirație vintage absolut superbe, lucrate chiar într-un atelier din Graz!



Nu o să vă povestesc despre fiecare obiectiv ce merită vizitat în Graz, fiindcă articolul s-ar întinde la infinit, însă vă recomand din suflet să căutați informații despre ce are de oferit orașul acesta. Pe scurt, dacă ar fi să-l caracterizez aș spune că este îmbinarea perfectă între vechi și nou, clasic și modern. 



 

Iată câteva impresii despre Graz, care sper să vă ajute să vă faceți o idee:

 

  • Curățenia orașului este impecabilă, fie că ne aflăm în centru sau la periferie. Casele, trotuarele, străzile, gazonul, parcurile – totul este gândit să bucure ochii privitorului. 
  • Plutește un aer de calm și relaxare, oamenii sunt civilizați, zâmbitori și dispuși să te ajute. Nimeni nu deranjează pe nimeni, nu te simți judecat pentru felul în care te îmbraci sau dacă porți sau nu machiaj când mergi la cumpărături. 
  • Graz are multe locuri demne de explorat, dar fără să te confrunți cu aglomerația specifică orașelor foarte frecventate de turiști. 
  • Mâncarea în restaurante este variată și foarte bună. Am găsit și opțiuni vegetariene sau vegane suficiente. Prețurile sunt cam la nivelul Italiei. 
  • Transportul în comun este extrem de bine pus la punct, cu multe opțiuni gratuite pe unele zone. La fel, intrarea în multe dintre obiective este gratuită. 
  • La fel ca în Italia, se pare că și Austria este foarte prietenoasă cu animalele. Un mare plus!

 

Concluzia este una dulce amăruie. Graz este un oraș cum mi-aș fi dorit să găsesc în România. M-aș muta aici... ieri, dacă s-ar putea. Experiența de aici a fost ca o gură de aer proaspăt. Este odihnitor să vezi normalitatea, să vezi că oamenii pot fi și așa. Tristă a fost întoarcerea în țară, unde chiar la vamă ne-am întâmpinat deșeurile aruncate la întâmplare... 

 

Voi unde v-ați petrecut vacanța? Unde v-ar plăcea să mergeți? 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Din nou despre parul meu si ...Label.m

De ce citesc?

Lulubox iunie si mini-haul Guerlain