Istoria neșlefuită! În pat cu regele, În pat cu regina - două cărți inedite pentru biblioteca ta
Vine o vreme în viața oricărui cititor când simte nevoia unor lecturi relaxante, care să binedispună și să fie parcursă cu ușurință. Putem fi de acord că nu avem întotdeauna starea de spirit necesară pentru a citi cărți care să ne pună pe gânduri ori în care să căutăm răspuns pentru marile întrebări ale vieții. Câteodată, vrem pur și simplu să ne amuzăm, să citim picanterii fel de fel ori să ne dăm voie să fim din nou copii, recitind basmele care ne-au încântat pe când eram de-o șchioapă.
Dar nu despre povești cu zâne vreau să vă povestesc azi, ci despre două cărți pe care le-am citit cu interes, mai ales pentru că prezintă o fațetă neșlefuită a istoriei. Este vorba despre cărțile autoarei Eleanor Herman – În pat cu regele și În pat cu regina, care prezintă poveștile amantelor și amanților regali. Adulter, rivalitate, răzbunare, luptă pentru putere, regi ticăloși, femei lacome și viclene ori la polul opus, de o inteligență remarcabilă, în stare să conducă din umbră un regat – toate întinse pe parcursul a sute de ani, asta am găsit în cele două romane menționate mai sus.
Majoritatea oamenilor ”de rând” adesea își imaginează viața la curte ca fiind aceea pe care ne-o înfățișează filmele romantice, cu regi curajoși și onești și regine caste, de o frumusețe răpitoare, uniți în taina căsătoriei de o iubire sinceră. Ei bine... acest scenariu este mai mult ficțiune decât realitate, fiindcă – așa cum o să descoperiți în paginile celor două cărți – iubirea era pasăre rară printre cuplurile regale.
Criteriile pe care se întemeiau odinioară căsătoriile erau de ordin politic, material sau strategic, iar mirii erau departe de a fi fericiți. Iată de ce, regi și regine își căutau adesea fericirea în brațele altora. Să fii amantă regală era o poziție râvnită de multe femei, pentru că venea la pachet cu numeroase privilegii, precum o poziție excelentă în societate, putere sau o avere considerabilă. Evident, să intri în grațiile regelui nu era lucru ușor, iar din paginile volumului În pat cu regele am aflat la ce tertipuri recurgeau femeile acelor vremuri pentru a se face cât mai dezirabile în ochii celui care stătea pe tron. De la trucuri de frumusețe care mai de care mai neobișnuite (Diane de Poitiers obișnuia să bea zilnic apă cu particule de aur crezând că astfel va rămâne mereu tânără și frumoasă – din păcate se crede că tocmai intoxicația cu aur i-a grăbit sfârșitul) și până la strategii alambicate prin care să capteze atenția regelui – amantele erau pricepute la toate, fiindcă altfel erau rapid înlocuite și date uitării.
Pe de altă parte, reginele, neglijate de soții lor, au căutat și ele alinare în altă parte. Unele dintre cele mai iubite sau celebre conducătoare - Anne Boleyn, Ecaterina cea Mare, Maria Antoaneta și, mai recent, prințesa Diana – s-au îndrăgostit de bărbați cu care nu s-au putut căsători niciodată.
Regina, care trăia într-un palat opulent, purta rochii elegante și bijuterii strălucitoare, era invidiată, admirată și respectată. Dar de cele mai multe ori aceasta era, de fapt, o femeie nefericită, forțată să se căsătorească cu un prinț străin, pe care nu-l văzuse înainte și cu care nu era deloc compatibilă. Sătulă de lipsurile pe plan afectiv, regina ceda ispitei și își alegea un amant, însă societatea nu era dispusă să închidă ochii în fața adulterului, așa cum se întâmpla cu regele și metresele sale, iar de cele mai multe ori regina era aspru pedepsită. Factorul crucial care decidea soarta unei regine infidele se referea întotdeauna la implicațiile politice ale relației amoroase – numai în astfel de situații regele se putea arăta mai îngăduitor.
Ambele volume sunt scrise într-o manieră jovială, deloc plictisitoare, fără a urma o ordine cronologică. Fără a fi nicio cliplă vulgare, cărțile lui Eleanor Herman prezintă cititorului aspecte mai puțin cunoscute ale vieții de la curte – cu bune și rele – spulberând iluzia romantismului care planează asupra vieții unui rege sau a unei regine.
Comentarii