Arta de a-ți crea amintiri, cartea perfectă pentru începutul de an

Odată cu intrarea în noul an, cred fiecare dintre noi ne-am luat răgaz pentru a face o retrospectivă a lucrurilor care s-au întâmplat până în prezent, fie că a fost vorba despre momente bune ori neplăcute, stabilindu-ne totodată noi obiective pentru viitor. Un an atât de dificil, cu atât de multe provocări precum 2020 ne-a pus cu siguranță la încercare sănătatea mentală. După toate acestea, dar și având în vedere începutul incert al lui 2021 un lucru este sigur: trebuie să învățăm să apreciem mai mult întâmplările cu adevărat fericite. Cum să facem acest lucru aflăm din cartea Arta de a-ți crea amintiri. Cum să colecționeziși să-ți amintești momentele fericite, scrisă de Meik Wiking, autorul bestsellerului internațional ”Mica enciclopedie Hygge”. 


Cartea reprezintă o adevărată revelație cu privire la modul în care ne raportăm la amintirile noastre, autorul invitându-ne să ne punem întrebări precum ”De ce un anumit parfum ne trezește anumite sentimente?”, ”Cum selectează mintea noastră ce întâmplări ne aducem aminte?”, ”De ce ne este greu să rememorăm ce am mâncat ieri, dar ne amintim perfect prima zi de școală chiar dacă au trecut zeci de ani de atunci?”.

Cu un condei priceput, umor de bună calitate și o scriitură foarte ușor de parcurs, autorul danez, a cărui meserie este chiar asta - să studieze fericirea, ne ajută să învățăm să ne redescoperim și să creăm din amintirile frumoase un ”scut”, dacă pot să spun așa, în fața greutăților vieții sau a momentelor de cumpănă. Practic, ceea ce ne face cu adevărat oameni este suma trăirilor noastre, amintirile care rămân după și sentimentele care ne stăruie în minte vizavi de persoane sau întâmplări.


Mi-a plăcut în mod deosebit felul în care Meik Wiking definește viața, fiind complet de acord cu viziunea sa: ”Viețile noastre nu sunt zilele care au trecut, ci zilele pe care ni le vom aminti mereu”. Pornind de la acest lucru, cu ajutorul exemplelor practice, a datelor și studiilor pe această temă, autorul ne poartă într-o veritabilă călătorie către noi însine.

Citind această carte am descoperit lucruri noi despre felul în care mintea mea asimilează amintirile, felul în care mă raportez la trecut și de ce sentimentul de nostalgie este unul pe care noi oamenii îl îndrăgim atât de mult. Meik Wilking mi-a deschis foarte mult orizonturile cu privire la felul în care ar trebui să privesc viața și cum ar trebui să gestionez relațiile cu persoanele din jurul meu. Capitol după capitol, ”Arta de a-ți crea amintiri” mi-a arătat, pe lângă volumul mare de informație prețioasă, și modalitățile prin care mă pot autoeduca să prețuiesc amintirile frumoase la adevărata lor valoare.

Găsiți cartea pe Libris, desigur. 

Voi ce ați citit la început de an?

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ne parfumăm pentru noi sau pentru alții? Parfumul, expresie a individualității

De ce citesc?

Din nou despre parul meu si ...Label.m