Niciodată nu e prea târziu să citești basme. Hermann Hesse, autorul pe care trebuie să îl cunoști chiar azi

Mi-au plăcut basmele, legendele și poveștile de când mă știu. Tâlcul lor ascuns, întâmplările fantastice și personajele aflate cel mai adesea antrenate în lupta dintre bine și rău, sunt caracteristicile specifice care îmi trezeau curiozitatea și mă lăsau tânjind după mai mult. Nici acum lucrurile nu s-au schimbat și iubesc la fel de mult genul acesta de lectură. De fapt, cred că basmele vechi sunt potrivite mai mult adulților decât celor mici, temele abordate fiind de multe ori foarte complexe. 



Luna aceasta mi-am făcut timp să citesc volumul ”Basme” a lui Herman Hesse. Autorul german surprinde în scrierile sale diferite tipologii umane, căutarea perpetuă a sensului vieții și mai ales, capacitatea de a evolua, personajele fiind modelate de întâmplările rezervate de soartă.

”Valul sorții își atinsese culmea: l-am simțit smulgându-mi inima din piept și târând-o cu sine. Apoi valul se sparse.” - Calea cea grea

Găsesc proza scurtă a lui Hesse a fi extrem de interesantă, autorul reușind să adune în câteva fraze atâtea înțelesuri. M-au pus pe gânduri în special ”Iris”, ”Augustus” și ”Calea cea grea”.  Am simțit fiecare basm ca pe o revelație, dar mai ales, mi-a plăcut să descopăr că și atunci, la fel ca acum, oamenii se aflau într-o permanentă căutare a sinelui. 

”Cuprins de durere, bietul de el descoperi cu tristețe și cu spaimă crescânde cât de fără noimă și deșartă îi fusese viața - de parcă nici n-ar fi fost viața lui, atât îi era de străină, ca un lucru învățat odinioară pe de rost și din care, acum, nu-ți mai amintești decât frânturi răzlețe. (...) Oare asta fusese viața lui? Doar atât? Și se lovea cu mâna peste frunte, râzând în silă.” - Iris

Desigur, ce volum de basme ar fi acela care nu abordează tema iubirii? Am regăsit-o în paginile cărții lui Hesse într-o mulțime de forme. Iubirea care mistuie, iubirea care transcende timpul și spațiul, iubirea frățească și așa mai departe. Personajele bine creionate de autor au reușit să ilustreze un viu tablou al celui mai bogat dintre sentimente.

Mi-ar plăcea să știu că v-am stârnit curiozitatea și înainte de culcare sau când aveți o clipă liberă, veți găsi răgaz pentru basmele lui Herman Hesse. O să descoperiți o lume nouă, la granița dintre real și fantastic.

Găsiți și voi cartea pe Libris, secțiunea beletristică. Spor la citit!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ne parfumăm pentru noi sau pentru alții? Parfumul, expresie a individualității

De ce citesc?

Din nou despre parul meu si ...Label.m