De când nu ai mai citit o carte bună? Recenzie ”Povestiri orientale” de Marguerite Yourcenar


Întotdeauna mi-au plăcut povestirile de inspirație orientală. Când eram copil, căutam fascinată cărți care să le cuprindă, mituri sau povești cu tâlc – acestea erau preferatele mele. Povestirile Sheherezadei mi-au deschis larg porțile spre lumea orientului, am descoperit câte diferențe există între noi și aceste popoare și mi-am imaginat viețile acelor oameni cu piele caldă și îmbrăcăminte misterioasă.

Am descoperit mai apoi istorisirile pline de farmec ale Indiei și ale Chinei sau Japoniei, mereu pline de înțelesuri, din care mereu rămâneam cu ceva bun. Mi se păreau diferite de poveștile cu prinți și prințese pentru că nu aveau mereu un final fericit, dar cu siguranță te făceau să vezi lucrurile mai limpede.


Din motivele enumerate mai sus, cartea lui Marguerite Yourcenar – ”Povestiri orientale” m-a atras de îndată ce am zărit-o prima oară. Aceasta cuprinde 10 povestiri culese de autoare, reinterpretate și modelate, astfel încât să transmită cititorului un strop de înțelepciune orientală. Istorisirile își au rădăcinile în Balcani, Grecia și, desigur, pe continentul Asiatic.

Am început să le citesc aleatoriu, mai întâi m-a atras ”Cel care le-a iubit pe nereide” și nu am fost dezamăgită. Mi-a transmis o stare foarte plăcută, de visare la limita dintre real și imaginar. Mai precis, mi s-a părut o poveste despre formele pe care le ia iubirea și despre faptul că unele sentimente sunt atât de intime încât este cu neputință să explici celor din jur ce ai trăit, ce ai văzut și ce ai simțit.

Nu aș vrea să vă spun prea multe despre fiecare istorisire, cred că tot farmecul lor este faptul că fiecare dintre noi le va percepe diferit. Mi-a plăcut în mod deosebit și ”Văduva Aprodissia”, povestire cu un subiect trist, o iubire interzisă și greu de înțeles, dar cine spune că dragostea este perfectă?

Concluzionând, aș evidenția faptul că povestirile lui Marguerite Yourcenar dezvăluie în fața cititorului niște vieți ca niște pasteluri. Toate se îmbină într-un fel, iubirea fiind un laitmotiv, însă are atâtea înfățișări, iar personajele pun în valoare emoții și sentimente într-un mod cu totul special.

Vă recomand cu plăcere ”Povestiri orientale”. Se citește rapid, își ia cu siguranță locul binemeritat în mintea ta și are în momentul actual 20% reducere pe site-ul Libris. O găsiți în colecția RaftulDenisei.

Pe curând!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ne parfumăm pentru noi sau pentru alții? Parfumul, expresie a individualității

De ce citesc?

Din nou despre parul meu si ...Label.m