Enciclopedia sublimului - o carte despre viața din spatele obiectelor

Bună seara, dragi iubitori de carte!

  Aș vrea să vă povestesc astăzi despre cea mai recentă carte pe care am citit-o. După cum bine știți, în momentul de față mă pasionează cărțile din sfera savoir vivre pentru că doresc să îmi îmbunătățesc cunoștințele cu privire la artă, maniere, bun gust, lux și modă. 


  Cei de la editura Baroque Books and Arts au o minunată colecție de cărți care tratează astfel de teme, iar mie îmi e mai mare dragul să le citesc. De fiecare dată când intru pe site-ul Libris, găsesc o nouă tentație. La fel mi s-a întâmplat și cu Enciclopedia sublimului, scrisă de Jessica Kerwin Jenkins, o carte din categoria literatură contemporană ce era de multă vreme prezentă pe lista mea de dorințe.

  Așa cum ați putea ghici privind titlul cărții, Enciclopedia sublimului ne vorbește despre obiecte,sau chiar obiceiuri, vechi și noi, care au fost sau sunt încă folosite în medii culturale elegante.

  Veți găsi aici istorioare interesante, sau amuzante cu privire la obiecte pe care poate le-ați trecut de multe ori cu vederea, sau poate pur și simplu nu v-ați imaginat că au o poveste atât de interesantă.

Mi-a plăcut foarte mult faptul că și în această carte este subliniată ideea că luxul și rafinamentul nu înseamnă neapărat obiecte extrem de scumpe, ci este vorba mai mult despre eleganța gesturilor, a vorbelor, despre educație și stil.

  Spre exemplu, când vine vorba de ceai, ritualul pregătirii este acela care ridică delicioasa băutură la rangul de sacru. Solemnitatea ceremonială cu care se servește ceaiul, în special în țările cu tradiție în ceea ce îl privește, precum Anglia sau Japonia, face ca pregătirea și servirea ceaiului să fie un adevărat lux, prin faptul că trimite la introspecție, la meditație, îndeletniciri demne de oamenii cu educație aleasă.

  Se vorbeste în Enciclopedia sublimului și despre arhitectură, castele, mâncare aleasă, parfum și accesorii. Am aflat o mulțime de lucruri noi și interesante și am văzut cu ochii minții felul în care oamenii și-am imaginat destinul fiecărui obiect. În plus, cartea mi-a întărit credința cu privire la faptul că acum zeci sau sute de anii lucrurile se făceau cu mai multă migală, cu atenție pentru detalii și fără superficialitatea zilelor noastre.


  Jessica Kerwin Jenkins a reușit să îmi transmită o stare de bine și totodată să mă facă să îmi doresc să apreciez mai mult obiectele care mă înconjoară, însuflețindu-le prin dezvăluirea poveștii fiecăruia.

  Vă recomand cu drag această carte, pentru voi, sau pentru a o dărui cuiva drag, acum că Sărbătorile sunt aproape.

Vouă vă plac cărțile din această categorie?


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ne parfumăm pentru noi sau pentru alții? Parfumul, expresie a individualității

De ce citesc?

Din nou despre parul meu si ...Label.m