Controverse de Halloween

Buna dragele mele!

Aceasta postare probabil va starni nemultumire printre unele dintre voi, desi nu aceasta este intentia mea.
Ne apropiem cu pasi repezi de sarbatoarea imprumutata, Halloween si peste tot, pe facebook in special, am observat o multime de fete care incearca sa recreeze personaje de tot felul, unele mai hidoase, altele prietenoase cu scopul de a-si transforma chipul pentru aceasta sarbatoare.

As vrea sa precizez ca nu am neaparat ceva impotriva Halloweenului desi mi se pare ca in timp i s-a pierdut sensul adevarat si noi, romanii ar trebui sa renuntam sa mai adoptam sarbatori care nu ne reprezinta.

Conform Wikipedia:
Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Ea este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows' Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine, ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie. Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări, Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.
 Ceea ce m-a determinat sa scriu articolul, dupa cum spuneam mai sus este faptul ca vad tot mai multe fete (talentate de altfel si pe care le citesc si le apreciez) au realizat diverse machiaje care nu le-au facut deloc cinste pentru ca in loc sa evidentieze tot ce au ele frumos, le-au schimonosit chipurile.
Eu consider ca un makeup artist talentat, sau cineva pasionat de machiaj isi demonstreaza adevaratul talent atunci cand reusesc sa faca un chip sa straluceasca de frumusete, sa redea increderea in sine a cuiva prin acoperirea defectelor, etc. Singurele domenii in care machiajele "gen Hallowen" isi gasesc locul sunt cinematografia sau teatrul.

Nu mi se pare nici moral, nici crestin, nici estetic sa ne uratim singuri. Invatati sa iubiti frumosul, nu cadeti in plasa sarbatorilor aflate sub aripa marketingului.
Repet, scopul meu nu este sa judec si nici sa jignesc dar am simtit nevoia sa imi exprim punctul de vedere.
Sunt ingrozita sa fiu invadata de imagini cu machiaje desprinse din povestile horror, cu fetele mutilate si murdarite in fel si chip. daca vreti sa va aratati talentul la machiaj si vreti sa faceti ceva diferit, puteti oricand realiza un machiaj fantasy care e mult mai frumos si nu urateste. Nu e nevoie sa purtam monstrii in locul tineretii si frumusetii.

Sper sa nu supar pe nimeni dar mi-as dori sa se schimbe ceva. Ne indreptam spre tot mai multa superficialitate, uitam esenta lucrurilor, uitam sa ne bucuram de frumos. Deja fetele noastre incep sa ni se para neinteresante atata timp cat arata normal. Goana dupa atentie tinde sa ne transforme in ceea ce nu suntem si e trist.

Sunt dezamagita si mi-e teama pentru generatiile viitoare care vor fi ferm convinsi ca de Paste vinde iepurasul si tot ce facem de Craciun este sa cantam Jingle Bells si il asteptam pe Mosu'. 

Sunt foarte curioasa sa aud parerile voastre pro sau contra in legatura cu acest subiect si va rog sa imi lasati comentariile voastre la acest articol.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ne parfumăm pentru noi sau pentru alții? Parfumul, expresie a individualității

De ce citesc?

Din nou despre parul meu si ...Label.m