Ai grijă de tine! Despre importanța utilizării SPF și produsele mele preferate de la Paula's Choice

 Luna august se pregătește să-și intre în drepturi, iar pentru majoritatea dintre noi, acum este perioada concediilor petrecute la malul mării sau la munte - oricum, în locuri însorite. Chiar dacă în ultimii ani și în țara noastră se vorbește ceva mai mult despre importanța protecției solare, iată că în continuare o mare parte din populație nu acordă atenție acestui aspect. Mai mult decât atât, în continuare ni se inoculează ideea că pe perioada verii e musai să avem o piele cât mai bronzată, în caz contrar fiind percepuți drept... anormali sau neatrăgători.  



Am o piele deschisă la culoare, nu mă bronzez niciodată, fiindcă am grijă să mă protejez corespunzător, iar din acest motiv, la final de concediu, încă de când eram copil, am auzit de sute de ori replica: ”Vai, ai fost la mare? Dar nu te-ai bronzat deloc, ești albă ca brânza!”. Mi se pare greșit și extrem de trist să fim determinați să credem, chiar din copilărie sau adolescență, că doar pielea bronzată e frumoasă și demnă de apreciere. În plus, mi s-a întâmplat de nenumărate ori să încerc să explic celor din jur de ce e important să ne protejăm de razele UV și să mă lovesc fie de ignoranță, fie de scepticism sau de clasicul argument: ”Bunicii noștri stăteau la soare fără SPF și nu aveau probleme. De ce să folosim noi protecție solară?”. 

 

Ei bine, în zilele bunicilor noștri, nu se știa la fel de multe despre efectele pe termen lung ale expunerii la soare. Astăzi, cercetările au demonstrat clar că expunerea prelungită la razele ultraviolete (UV) poate duce la cancer de piele, îmbătrânirea prematură a pielii și alte afecțiuni. Studiile și statisticile moderne arată o creștere semnificativă a cazurilor de cancer de piele, o dovadă clară a efectelor nocive ale expunerii fără protecție la soare. Da, este adevărat că bunicii noștri petreceau adesea mai mult timp afară, dar multe dintre activitățile lor se desfășurau dimineața devreme sau seara târziu, când intensitatea razelor UV era mai scăzută. Totodată, în trecut hainele erau deseori mai acoperitoare, iar multe dintre munci se făceau la umbră. 

 

Degradarea stratului de ozon a dus la o creștere a radiațiilor UV care ajung pe Pământ. Astfel, riscurile de astăzi sunt mai mari decât erau în trecut. Factorii de mediu, inclusiv poluarea, pot intensifica efectele nocive ale razelor UV asupra pielii. Să nu uităm că oamenii trăiesc mai mult în prezent. Riscurile cumulative ale expunerii la soare fără protecție devin mai evidente odată cu creșterea duratei de viață. Mulți dintre bunicii noștri au dezvoltat probleme de piele și cancer la o vârstă mai înaintată, dar aceste cazuri nu erau întotdeauna corelate cu expunerea la soare în tinerețe.

 

Frumusețea vine în toate nuanțele, iar pielea ta naturală este perfectă așa cum este.

 

Într-o lume în care trendurile de frumusețe se schimbă constant, un lucru rămâne cert: sănătatea pielii noastre este esențială. Azi ar trebui să știm cu toții că protecția solară nu este doar un moft, ci o necesitate pentru a ne menține pielea sănătoasă și pentru a preveni riscurile asociate expunerii excesive la soare. Ce mi se pare îngrijorător este că și foarte mulți părinți își expun copiii la soare fără protecție adecvată. 

 

De ce este importantă protecția solară?

 

Expunerea la razele ultraviolete (UV) poate avea efecte nocive pe termen lung asupra pielii noastre. Razele UV sunt de două tipuri principale: UVA și UVB. Ambele tipuri de radiații pot provoca daune semnificative pielii, incluzând îmbătrânirea prematură a pielii (razele UVA pătrund adânc în piele și pot duce la apariția ridurilor, liniilor fine și pierderea elasticității) arsuri solare (razele UVB sunt responsabile pentru arsurile solare, care nu doar că sunt dureroase, dar pot duce și la probleme mai grave de sănătate), cancer de piele (expunerea excesivă la soare este un factor de risc major pentru diverse tipuri de cancer de piele, inclusiv melanomul, care este cel mai periculos).

 

Vă vorbesc astăzi despre produsele mele favorite pentru îngrijirea tenului, cu factor de protecție UV. Urmează și un articol despre produsele pentru corp, am decis să separ informațiile pentru a fi mai ușor de urmărit. 

 



Paula’s Choice Defense Essential Glow Moisturizer SPF 30 

 

Ce spune producătorul?

 

·      Cremă hidratantă de zi, protejează pielea de radiațiile solare și poluanții din mediul extern

·      Protecție solară pe bază de filtre minerale, infuzată cu 12 antioxidanți, niacinamide, vitamina C și extracte de plante

·      Textura lejeră oferă luminozitate și este perfectă ca bază de machiaj



 

Ce spun eu? 

 

Unul dintre produsele mele favorite, cu o textură ușoară, cremoasă, foarte bine tolerată. Nu mi-a iritat deloc ochii. Nuanța pielii este uniformizată, iar tenul are o luminozitate aparte. Se comportă excelent sub machiaj. De multe ori foloseam crema, apoi o pudră minerală și un strop de fard de obraz și eram gata de ieșit. Aș recomanda produsul tuturor tipurilor de ten, mai puțin celui foarte gras. Având SPF 30, utilizez crema în toate anotimpurile, cu excepția verii, când aleg un factor de protecție mai mare. 

 

Calm Barrier Protect Mineral Sunscreen SPF 30

 

Ce spune producătorul? 

 

·      Cremă hidratantă de zi, calmează și protejează pielea de radiațiile solare

·      Oferă protecție solară completă, delicată, cu filtre minerale

·      Textură lejeră cu aspect final satinat, perfectă ca bază de machiaj

·      Protejează și întărește bariera naturală și microbiomul pielii

 

Ce spun eu? 

 

Acesta este produsul meu favorit, în special la schimbarea dintre anotimpuri, când tenul meu devine foarte sensibil, sau în sezonul rece. Îmi calmează pielea, mai ales dacă folosesc în rutina de seară acizi exfolianți sau retinol. Se aplică frumos și uniform, are un aspect satinat și luminos, iar sub machiaj se comportă la fel de bine. Mi se pare potrivit tuturor tipurilor de ten, însă pielea sensibilă sau tenul matur va adora produsul. 

 

Advanced Sun Protection Daily Moisturizer SPF 50

 

Ce spune producătorul? 

 

·      Protecție solară cu textură lejeră și filtre UV sintetice cu spectru larg

·      Previne apariția ridurilor și îmbătrânirea prematură a pielii

·      Perfectă ca bază de machiaj, hidratează și oferă luminozitate naturală

·      Conține antioxidanți pentru potențarea protecției solare

 

Ce spun eu? 

 

Textura acestui produs este ceva mai fluidă decât cele despre care am vorbit anterior. Aspectul final este unul foarte luminos, cu aspectul acela de ”glass skin”, așa că nu aș recomanda produsul tenurilor grase sau mixte. Se potrivește pielii normale sau uscate și mi se pare un produs grozav pentru tenul matur. Mi-a plăcut să îl aplic în perioadele mai reci ale anului, vara mi se pare puțin cam greoi pentru tenul meu. 


De asemenea, unele fonduri de ten nu s-au aplicat foarte uniform peste acest produs (spre exemplu cele fluide, pe bază de apă), însă mi s-a părut o bună bază de machiaj pentru fondurile de ten cu o textură mai cremoasă, pe bază de silicon sau cele mai cerate. 



 5% Vitamin C Sheer Moisturizer SPF 50

 

Ce spune producătorul? 

 

·      Cremă hidratantă de zi cu vitamina C și aminoacizi din alge

·      Uniformizează culoarea pielii și previne apariția petelor

·      Oferă protecție solară cu spectru larg, conține filtre UV sintetice

·      Textură fluidă, aspect final cu luminozitate naturală

 

Ce spun eu? 

 

Acesta este produsul-vedetă al postării de azi. A devenit rapid favoritul meu, asta pentru că textura sa este atât de lejeră și fluidă, încât se ”topește” în piele și devine invizibil. Personal, nu am mai întâlnit acest tip de textură la niciun produs. Deși are filtre sintetice, ochii mei îl tolerează excelent, nu provoacă lăcrimare. Se aplică ușor și rapid, iar sub machiaj face o treabă excelentă. 



Aspectul final este unul natural, tenul nu lucește, dar nici nu este mat. Pielea arată pur și simplu a piele. Îl folosesc încă de la lansare și mi se pare că tenul meu este mai uniform în ceea ce privește nuanța. Produsul mi se pare potrivit tuturor tipurilor de ten și vă îndemn să îl încercați măcar în varianta mică. Bonus: chiar și soțului îi place, iar el e extrem de dificil de mulțumit când vine vorba de textura produselor pe care le aplică pe față. 

 

În final, aș vrea să rețineți că în ciuda presiunii sociale de a avea pielea bronzată, este important să recunoaștem și să apreciem frumusețea naturală a pielii noastre. Fiecare ton de piele are propriul său farmec și unicitate. Pielea care nu este bronzată este frumoasă și sănătoasă, iar a o proteja nu înseamnă doar aplicarea de produse de protecție solară, ci și adoptarea unor obiceiuri sănătoase de expunere la soare.

 

Cum să te protejezi eficient de soare?

 

·      Folosește cremă cu protecție solară: Alege o cremă cu SPF de cel puțin 30 și aplic-o generos pe toate zonele expuse ale corpului, chiar și în zilele înnorate.

·      Poartă haine de protecție: Îmbracă-te cu haine lejere, din materiale care oferă protecție UV, și nu uita de pălărie și ochelari de soare (eu folosesc un șal din material cu protecție UV, iar când conduc folosesc mănușile cu protecție UV, ambele de la Soari)

·      Evită expunerea la soare în orele de vârf: Între orele 10:00 și 16:00, razele solare sunt cele mai puternice. Dacă trebuie să fii afară, caută umbra cât mai des posibil.

·      Stai la umbră: Când petreci timp afară, încearcă să stai sub umbrele sau în locuri umbrite.



Protecția solară nu este doar despre a evita arsurile solare, ci despre a-ți păstra pielea sănătoasă pe termen lung. Pielea care nu este bronzată este la fel de frumoasă și valoroasă, iar sănătatea ta nu ar trebui să fie niciodată compromisă pentru a te conforma unor standarde de frumusețe impuse de societate. Alege să te protejezi și să îți îmbrățișezi frumusețea naturală. În definitiv, nimic nu este mai atrăgător decât o piele sănătoasă!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De ce citesc?

Din nou despre parul meu si ...Label.m

Big fat wishlist!