Ne parfumăm pentru noi sau pentru alții? Parfumul, expresie a individualității

 Componentă esențială a culturii omenirii de-a lungul istoriei, parfumul a fost asociat atât cu igiena personală, cât și expresie a individualității, armă de seducție, oglindă a statutului social ori expresie a eleganței. Astăzi, întrebarea ”ne parfumăm pentru noi sau pentru a-i impresiona pe alții?” iscă dezbateri aprinse. Zilele trecute, pe pagina mea de Instagram (adelinaenesca), am făcut un sondaj pe tema aceasta, iar rezultatele au arătat că dintre urmăritorii mei 67% aleg să se parfumeze pentru ei înșiși, pentru propria plăcere și bucurie, iar 33% o fac pentru că le place să fie complimentați de către cei din jur. Personal, pot spune că m-am aflat în ambele categorii. 


La începuturile călătoriei mele în fascinanta lume a parfumurilor, mărturisesc că mă bucura să observ că parfumurile pe care le port stârnesc reacții pozitive din partea celor din jur. Din acest motiv, căutam adesea creații cu un siaj ceva mai mare, parfumuri care să se facă ușor remarcate. Pe parcursul anilor, gusturile mi s-au schimbat foarte mult. Am descoperit că parfumurile îmi influențează starea de spirit, îmi creează emoție, iar deseori reprezintă o adevărată mașină timpului, readucând la viață amintiri, fie ele vesele sau triste. Astfel, azi iubesc parfumurile creative, cu ingrediente de foarte bună calitate, fără să urmăresc neapărat calități tehnice precum siajul foarte mare sau persistența îndelungată. În cazul meu, moderația e cheia. Am scăzut chiar și numărul pulverizărilor, iar acest lucru a crescut acuitatea cu care percep un parfum. Este lucru dovedit – cu cât aplicăm mai mult parfum, mai ales în apropierea nasului, cu atât crește posibilitatea de a nu mai simți aroma respectivă. Intervine acea ”nose fatigue”, iar creierul nu mai percepe mirosul în mod corect, ba chiar putem deveni anosmici la unele note sau chiar la parfum pe de-a întregul.
   

Gestul de a ne parfuma, simplu în aparență, ascunde detalii interesante. Mirosurile pot avea un impact semnificativ asupra stării noastre emoționale. Alegerea unui anumit parfum poate fi strâns legată de stările de spirit pe care le dorim să le amplificăm sau să le schimbăm. De exemplu, un parfum floral și proaspăt poate aduce cu sine senzații de bucurie și vitalitate, în timp ce un parfum mai cald și senzual poate spori încrederea în sine și sentimentul de atracție personală. În plus, chiar și aplicarea parfumului poate fi o formă de auto-expresie. Fiecare are preferințe olfactive diferite, iar alegerea unui anumit parfum poate să ne reflecte personalitatea, gusturile și stilul individual. Parfumul poate deveni o modalitate subtilă de a-ți arăta latura creativă și unică, chiar dacă nimeni altcineva nu percepe în mod direct mirosul.

 

Pe de altă parte, nu putem nega influența pe care o au cei din jur asupra alegerii parfumului. Oricine a primit vreodată un compliment legat de mirosul său știe că acest lucru poate crește stima de sine și aduce o notă de satisfacție personală. Astfel, alegerea unui parfum potrivit poate contribui la construirea unei imagini pozitive în fața celorlalți și poate facilita interacțiunile sociale. Un miros plăcut poate crea o impresie memorabilă în mintea celor din jur, iar acest lucru poate fi folosit în avantajul cuiva în contexte profesionale sau în relațiile interumane. 

 

Un parfum bine ales poate amplifica farmecul personal și poate adăuga o notă de mister sau rafinament. Să nu uităm, însă, că e valabilă și viceversa: un parfum ales greșit, în neconcordanță cu locul sau ocazia, aplicat în exces, nu face decât să îi îndepărteze pe cei din jur, determinând o reacție de respingere. 

 

Da, alegerea unui parfum și modul de aplicare sunt foarte diferite în funcție de individ, dar cred că indiferent dacă alegem să ne parfumăm pentru noi sau pentru a face impresie celor din jur, e necesar să ținem cont de câteva reguli de bun simț. Să nu aplicăm atât de generos parfumuri puternice atunci când urmează să mergem în locuri unde întâlnim multe persoane, cum ar fi în sălile de sport, restaurante etc. Zicala ”mai puțin înseamnă mai mult” se aplică perfect și în domeniul parfumeriei, iar o regulă de bun simț spune că ideal ar fi ca parfumul pe care îl purtăm trebuie să se simtă la maxim o lungime de braț distanță față de persoana care îl poartă, astfel încât doar cei din cercul apropiat să îl poată mirosi. 

 

Să ne bucurăm de parfumuri, dragi iubitori de miresme încântătoare, dar să o facem în așa fel încât să nu le provocăm neplăceri celor din jur. 

 

Voi de ce alegeți să vă parfumați? 

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De ce citesc?

Din nou despre parul meu si ...Label.m