Mister în stilul Ruth Ware! Moartea doamnei Westaway, o carte-puzzle pe care nu o vei lăsa din mână

 Perioada Sărbătorilor este un excelent prilej să facem ce ne place. În ceea ce mă privește, mă bucur să am mai mult timp să citesc, așa că nu e deloc surprinzător că vă povestesc astăzi despre o carte care mi-a plăcut. Este vorba despre Moartea doamnei Westaway, scrisă de autoarea britanică Ruth Ware, și chiar dacă titlul vi s-ar putea părea morbid, vă asigur că romanul nu este unul care să abunde de detalii neplăcute, ci este unul plin de mister, cu o acțiune ce se construiește lent, pas cu pas, exact ca un puzzle. 



Descrierea oficială sună cam așa: 

 

”Deși nu crede în arta divinației, Hal Westaway își câștigă traiul ca ghicitoare în tarot. Când găsește în cutia poștală o scrisoare prin care este anunțată că a primit o moștenire considerabilă de la o anume Hester Mary Westaway, înțelege repede că e o greșeală. Dar știe și că poate folosi trucurile din cartomanție pentru a pune mâna pe bani. Hal hotărăște să meargă la înmormântarea femeii, însă, odată ajunsă acolo, își da seama că a nimerit în mijlocul unei situații încâlcite și că toți cei prezenți încearcă să pună mâna pe moștenire. Lucrurile nu sunt deloc atât de simple pe cât păreau la început. Oare ce mister ascunde moartea doamnei Westaway?”

 

Subiectul cărții m-a dus cu gândul la romanele Agathei Christie, în fond avem aproape toate ingredientele necesare: o casă veche, plină de secrete, situații limită, personaje care au ceva de ascuns, dar și un mister de dezlegat, care este totodată și liantul între toate acestea. În prim-plan o avem pe Hal, o tânără obișnuită cu greutățile vieții – mama a murit într-un accident, iar pe tată nu îl cunoaște - care are nevoie disperată de o portiță de salvare. Luminița de la capătul tunelului apare odată cu o scrisoare care o indică drept moștenitoarea unei anume Hester Mary Westaway, iar Hal decide să joace la cacealma și să profite de șansa apărută pe neașteptate. Cu toate acestea, tânăra nu este rău intenționată și după ce cunoaște membrii familiei doamnei Westaway, are mustrări de conștiință, fiindcă nu dorește să le înșele acestora încrederea. Numai că vechea casă pe care a moștenit-o Hal ascunde secrete dureroase, iar când găsește într-un album prăfuit al familiei Westaway o fotografie în care apare și mama sa, pe când era doar o adolescentă, lucrurile se complică, iar fata înțelege că nu mai poate da înapoi, ci este nevoită să caute răspunsuri la întrebările care au măcinat-o dintotdeauna. 

 

Așa cum am scris și mai sus, intriga romanului se depliază lent, piesă cu piesă. Atmosfera este una apăsătoare, cu mult suspans, iar secretele personajelor sunt bine mascate. Finalul nu a fost deloc previzibil, însă mărturisesc că mi-ar fi plăcut ca Moartea doamnei Westaway să se termine diferit, cumva mi-am dorit un sfârșit mai credibil pentru povestea lui Hal. Ruth Ware m-a lăsat de data aceasta să tânjesc după mai mult și aș fi vrut ca unele dintre personaje să fie creionate mai detaliat, lucru care m-ar fi determinat să le percep diferit și să înțeleg mai bine acțiunea cărții și de ce unele lucruri s-au întâmplat într-un anume mod și nu altfel. Totuși, romanul mi-a plăcut mult, este al treilea pe care îl citesc de la autoarea britanică și nu am fost dezamăgită. Pe Libris le-am găsit pe toate și am pe lista de dorințe și Într-o pădure întunecată, o carte pe care vreau să o citesc cât mai curând.

 

Sunt curioasă, voi ce romane de suspans ați recomanda? 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ne parfumăm pentru noi sau pentru alții? Parfumul, expresie a individualității

De ce citesc?

Din nou despre parul meu si ...Label.m