Britt-Marie a fost aici, o carte despre bucuria de a te regăsi

 De cele mai multe ori, îmi aleg cărțile pe care vreau să le citesc ghidându-mă după instinct. Un titlu care mă atrage, o copertă care se remarcă, un autor care îmi place. Rar mi se întâmplă să țin cont de recomandările extrem de populare. Parcă atunci când sau o carte se află pe buzele tuturor mi se face teamă să nu fie doar pur comercială, cu subiect ușurel, lipsit de substanță. Cu toate acestea, atunci când în fiecare librărie dădeam peste cărțile lui Fredrik Backman ceva m-a făcut să acord o șansă acestui autor. Cred că este una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat în ultimii ani. Am început cu Un bărbat pe nume Ove, roman ecranizat, care mi-a plăcut enorm. Am continuat cu alte cărți scrise de Backman și azi vă povestesc despre Britt-Marie a fost aici, o înduioșătoare poveste care surprinde în paginile sale călătoria unei femei către sine însăși. 


 Personajul Britt-Marie apare mai întâi în cartea Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău, a aceluiași autor. Portretizată acolo ca fiind ”o babă pisăloagă”, Britt-Marie primește în romanul dedicat ei șansa de a i se face dreptate, dacă pot spune astfel. Pentru că această femeie este mai mult decât am crede, judecând după prima carte în care apare. Acțiunea din Britt-Marie a fost aici se petrece după cea expusă în ”Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău” și începe cu decizia lui Britt-Maria de a se angaja, după ce își schimbă locuința. Motivul este unul pe cât de neobișnuit, pe atât de înduioșător: după ce a fost o viață întreagă casnică, femeia crede că nimeni nu i-ar observa lipsa dacă ar muri într-o zi, așa că își caută un loc de muncă, fiindcă – firesc – oamenii care lucrează nu pot dispărea pur și simplu fără ca cineva să observe. După o vizită cel puțin interesantă la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, Britt-Marie găsește o slujbă în orășelul Borg. Și de aici începe totul. 

 

 Comunitatea din micuța așezare este una aparte, în care fiecare personaj este fix ca în viață: imperfect, cu bune și rele, modelat de alegerile făcute de-a lungul vieții, fie ele rele sau bune. Stingheră la început – fiindcă nimic din ce găsește în Borg nu este similar cu ordinea în care și-a trăit viața – Britt-Marie va găsi aici calea către ea însăși. Din omul care a trăit mereu pentru alții, femeia înflorește și învață să își urmeze propriul vis. 

 

 Așa cum obișnuiește Fredrik Backman, linia narativă a romanului nu este una plină de acțiune și de răsturnări de situație. Esența cărților sale stă în aparenta simplitate, în firescul vieții necosmetizate. Dialogurile bine gândite, replicile personajelor și felul în care autorul ne poartă în miezul poveștilor sale – toate acestea vin atât de natural, încât e imposibil să nu transmită emoție, să nu devină memorabile pentru cititor.

 

 Recomand cu drag să citiți și această carte a cunoscutului autor suedez. Lăsați-o pe Britt-Marie să-și spună povestea și – dacă ar fi să trageți o singură concluzie după lecturarea acestei cărți – învățați să priviți cu alți ochi oamenii din jur, cu tabieturile și particularitățile lor. 


P.S. Găsiți acum cartea cu 20% reducere și transport gratuit, pe Libris.

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ne parfumăm pentru noi sau pentru alții? Parfumul, expresie a individualității

De ce citesc?

Din nou despre parul meu si ...Label.m