Viața fabuloasă a unui creator de geniu - Christian Dior

Cred că fiecare dintre noi am admirat măcar o dată creațiile lui Christian Dior. În totală antiteză cu ceea ce considera Coco Chanel drept potrivit pentru moda feminină, Dior a fost fără îndoială un creator de geniu ce continuă să inspire și să influențeze chiar și astăzi femeile de pretutindeni. 

Pasionată fiind de fabuloasa lume a modei, am pus rapid pe lista de dorințe cartea lui Bertrand Meyer-Stabley – Dior. După primele pagini, eram deja captivată și mi-a fost greu să o las din mână. Jurnalist al revistei Elle, autorul este pasionat de celebrități, de numele care s-au impus pentru eternitate prin viziunea lor artistică. Bertrand Meyer-Stabley a lucrat pentru prințesa Margaret a Marii Britanii, a scris despre Elton John, Coco Chanel, Gala Dali, James Dean și mulți alții, având darul de a ilustra biografiile acestora cu multă dăruire, dar și minuțiozitate și atenție pentru detalii. 




Revenind la carte, aceasta cuprinde parcursul vieții lui Christian Dior, de la momentul nașterii, în Granville, Franța, la data de 21 ianuarie 1905, până la regretabila sa moarte, în 24 octombrie 1957, în Montecatini Terme, Italia

 

Pentru Christian Dior, tatăl său plănuise să devină diplomat, însă providența avea alte planuri, tânărul fiind atras dintotdeauna de artă și frumos. Parcursul său este descris amănunțit de Bertrand Meyer-Stabley, care îl caracterizează pe couturier astfel: 


”La exterior, Dior nu manifesta caracteristicile clasice ale artistului și nici nu părea să aibă stofă de erou. Totuși, pe chipul lui de o mobilitate neobosită, dacă te uitai mai atent, descopereai niște ochi pătrunzători, a căror privire nu dezbrăca însă femeile, ci le îmbrăca. (...) El, pur și simplu, căuta mereu secretul grației, așa cum odinioară alchimiștii căutau mereu formula aurului”. 

 

Din paginile cărții am aflat o mulțime de informații interesante și prețioase, cu totul noi pentru mine. Am citit cu nesaț despre cum ajungeau colecțiile să vadă lumina zilei, despre muzele care l-au inspirat pe Christian Dior, iar ce m-a fascinat este grija pentru detalii a couturierului. Practic, nimic nu era lăsat la întâmplare, de la modul în care era decorat biroul și spațiile pentru lucru la zugrăveala pereților, absolut totul era gândit, cu un rost precis și limpede ca lumina zilei. Dior găsea inspirație pentru creațiile sale în tot ce îl înconjura: casa de la țară, muzica, natura, zăpada neatinsă, focul din șemineu. Spre exemplu, colecția sa ce avea să facă istorie – New Look – s-a născut pe când Christian Dior s-a instalat la idilica locuință a prietenilor săi Pierre și Carmen Colle, în Fleury-en-Biere.

 

Am citit și lucruri inedite despre monsieur Dior. Couturierul se remarca, dincolo de talentul său bine-cunoscut, și prin faptul că era un gurmand pasionat, mereu în căutarea rețetelor noi, subtile și rafinate. Artistul își compunea meniurile cu aceeași grijă cu care își închipuia rochiile. Referitor la acest subiect autorul cărții, Bertrand Meyer-Stabley, ne dezvăluie că ”la orice masă, primul subiect de conversație era reprezentat de cele șase tipuri de pâine cu care Christian își răsfăța oaspeții: pâine simplă, presărată cu semințe de chimion sau doar parfumată cu chimion, etalată în panerașe de argint ajurat; pâine prăjită, grisine și pâine suedeză Ryvita, toate așezate pe platouri din argint masiv, și câte o baghetă caldă, cu crustă crocantă, cuibărită într-un coșuleț elegant din vermeil”. Dior avea un simț nativ al bucătăriei, considerând gastronomia ca fiind una dintre artele nobile. Cât de complex era acest om! M-am bucurat că autorul a reușit să surprindă atât de fidel particularitățile personalității lui Christian Dior. 

 

Din păcate, couturierul s-a stins la doar 52 de ani, din pricina unui infarct miocardic, la 23 octombrie 1957. Moștenirea sa dăinuie și astăzi, iar creațiile sale sunt iubite și apreciate și acum. Poate și pentru că, așa cum spunea prietenul său Pierre Gaxote, Dior era ”un om bun, liniștit, generos, de o minunată simplitate, care nu vorbea aproape niciodată despre el însuși, niciodată despre succesele lui, niciodată despre renumele lui (...) nimeni nu l-a auzit niciodată plângându-se, nu avea nici urmă de orgoliu, ci se manifesta cu o delicatețe egală și perfectă”. 

 

Recomand cu drag să citiți și voi Dior, scrisă de Bertrand Meyer-Stabley. Vă garantez că este mai mult decât o simplă biografie. Cartea are un suflet al ei, iar informațiile pe care le veți găsi în paginile sale vă vor schimba cu certitudine percepția asupra modei. 

 

Dacă v-a atras atenția, găsiți cartea pe Libris, desigur, alături de alte volume minunate editate de editura Baroque Books&Arts.

 

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ne parfumăm pentru noi sau pentru alții? Parfumul, expresie a individualității

De ce citesc?

Din nou despre parul meu si ...Label.m