O lebădă sălbatică și alte povești - cartea care îți schimbă perspectiva asupra vieții
Tuturor ne plac poveștile. Încă de când facem primii pași în viață, învățând mai apoi să deslușim literele, ne lăsăm cuceriți de lumea fantastică a basmelor. Cu ajutorul lor, dăm frâu liber visurilor noastre, ne însușim primele trăsături de caracter ce ne vor marca parcursul vieții și ni se întipăresc în minte numeroase valori morale după care ne vom ghida comportamentul. Așadar, cu toții iubim o poveste bună, fie că suntem la vârsta copilăriei sau purtăm deja pe umeri responsabilitățile vieții de adult. În acest sens, aș vrea să vă vorbesc astăzi despre o carte absolut fantastică, pe care am descoperit-o prin intermediul Adelei Sirghie, după a ce a scris pe blogul ei despre ea și alte câteva cărți interesante. Este vorba despre O lebădă sălbatică și alte povești, scrisă de Michael Cunningham.
Volumul reunește o serie de povești, de această dată dedicate adulților, ce amintesc de firul narativ al celor mai cunoscute dintre basmele copilăriei: Hansel și Gretel, Cele douăsprezece lebede, Frumoasa și Bestia și așa mai departe. Fiecare poveste arată latura matură, adesea sumbră a basmelor. Personajele lui Michael Cunningham prind astfel viață, devin mai reale și totodată mai umane. În poveștile lui Cunningham prințesele nu sunt întruchiparea bunătății și frumuseții fără de cusur, prinții nu dau mereu dovadă de vitejie, iar finalul nu este mereu fericit.
Personajele nu sunt împărțite în bune și rele, pentru că este evident că, în viața reală, comportamentul uman nu poate fi delimitat ori catalogat astfel. Astfel că protagoniștii au, la fel ca fiecare dintre noi, defecte și temeri, greșesc și apoi plătesc pentru greșelile lor. Se luptă cu nesiguranța ori cu demonii trecutului, dar își oferă, câteodată, și răgazul de a iubi, fericirea apărând în viața lor sub forma unor mici crâmpeie, suficient cât să le ofere o rază de speranță pentru mai târziu. Dacă ar fi să cuprind într-o frază morala cărții aș spune că autorul subliniază cu ajutorul acestor povești faptul că oamenii buni fac alegeri care aduc suferință celor din jur la fel cu oamenii pe care îi percepem ca fiind răi pot lua decizii juste.
În mod deosebit mi-a plăcut acest citat, pe care l-am găsit chiar în primele pagini ale cărții:
”Dacă nu eșți plăsmuirea unui vis dement de-al zeilor, dacă frumusețea chipului tău nu dă peste cap constelațiile, n-o să arunce nimeni vreo vrajă asupra ta. Nimeni nu vrea să te transforme în bestie, nici să te adoarmă pentru o sută de ani. Niciun duh rău deghizat în spiriduș n-are de gând să-ti ofere trei dorințe ce ascund nenorociri, ca o lama de ras într-o prăjitură”
L-am perceput ca pe un duș rece, care mi-a ascuțit simțurile și mi-a sădit în minte gândul că viața reală, adesea cinică și nedreaptă, este totuși o înșiruire de lecții menite să ne împingă spre evoluție, într-un fel sau altul.
Găsiți cartea O lebădă sălbatică și alte povești pe Libris, desigur.
Comentarii