Guban - poveste într-o cutie de pantofi

Cred că puține sunt femeile care, în copilărie, nu au auzit mama, mătușa ori bunica povestind despre pantofii Guban. Confecționați la Timișoara încă din anul 1935, aceștia sunt pe bună dreptate o legendă printre românce.

Desigur, nici familia mea nu a făcut excepție, mai ales că mama lucrase în domeniu, la o fabrică de încălțăminte din Lugoj, așa că subiectul pantofilor Guban era des auzit la noi în casă. Îmi amintesc zâmbind cum stăteam în fața raftului cu pantofi ai mamei și adesea îi ”probam” prin casă, deși piciorul meu abia le umplea vârful. Albaștri, roz, de culoarea cafelei, cu o dantelărie fină a materialului, pantofii mamei reprezentau în mod cert un obiect al dorinței.

Anii au trecut, pantofii, cu toc sau fără, au rămas un obiect vestimentar preferat în garderoba mea, iar eu mi-am promis să mă ghidez după dictonul ”puțin și bun”. Nu cumpăr lunar pantofi, nu am zeci de perechi uitate în șifonier, dar fiecare achiziție este apreciată la justa valoare. Și îmi amintesc și de ce i-am cumpărat pe fiecare :)


Zilele trecute, în colecția mea a ajuns prima pereche de pantofi de la Guban, motivată de reducerile consistente de pe site. Un model de inspirație vintage, exact cum îmi place mie, pantofii mi-au făcut o imensă bucurie, din clipa în care i-am încălțat. Oricât de superficial al părea, mai ales în situația actuală, cred că e bine ca din când în când, să ne permitem un gest de răsfăț, fie că e vorba despre a cumpăra o carte, o cutie de ciocolată, un parfum sau un obiect vestimentar pe care ni-l doream de multă vreme. În plus, mă bucur să pot susține, cu orice gest mărunt, producătorii români.

Revenind la minunații pantofi, să vă spun câte ceva despre modelul pe care l-am ales. Aceștia sunt confecționați din piele bordo și roz, în combinație cu lac bordo. Sunt un model tip Mary Jane, adică au acea baretă mai jos, pe laba piciorului, și nu pe gleznă. Tocul este gros și incredibil de comod, iar interiorul pantofilor este de asemenea din piele. Eu port 36 și mărimea mi s-a potrivit perfect.

Desigur, am văzut și alte modele care mi-au plăcut în mod deosebit și recunosc că mi-a rămas gândul la câteva, însă perechea cumpărată zilele trecute va avea mereu un loc aparte. Practic, sunt ca o promisiune de mai bine. Când îi încalț prin casă, închid o secundă ochii și îmi imaginez ziua în care îi voi purta la restaurantul preferat, la serviciu și, de ce nu, chiar la o sesiune de zbor.

Voi ce ați cumpărat în această perioadă? Vă plac produsele românești?


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ne parfumăm pentru noi sau pentru alții? Parfumul, expresie a individualității

De ce citesc?

Din nou despre parul meu si ...Label.m