Un bărbat pe nume Ove - o poveste înduiosătoare despre timp


Gonim prin viață cu viteza luminii. Nu ne trece prin minte să ne oprim o clipă, să observăm atent ce se află în jur, să ne tragem sufletul în timp ce privim un copil jucându-se, o tânără cu pletele în vânt ori un bătrân care își plimbă în fiecare dimineață câinele. 


Suntem prea grăbiți și parcă totul ne produce o stare continuă de iritare. Nu mai avem răbdare. Cu toate acestea, nu e imposibil să devenim mai toleranți și să învățăm să privim cu alți ochi bătrânețea, speranța sau prietenia. Putem să ne cumpărăm timp citind o carte. Asta am învățat citind ”Un bărbat pe nume Ove” de Fredrik Backman.

Scrisă într-o manieră fermecătoare, cartea ne spune povestea lui Ove, descris ca fiind ”cel mai morocănos om pe care vi-l puteți imagina”. Ajuns la o venerabilă vârstă, Ove a uitat să mai aibă răbdare și privește reticent și circumspect spre tot ce îl înconjoară. Obiceiurile noii generații îl scot din sărite. Viața lui Ove este complet dată peste cap în momentul în care lânga casa lui se mută o familie plină de culoare care pare să îi strice bătrânului echilibrul în care trăia până atunci.

Cu mult umor și ironie fină, autorul conturează personaje fermecătoare, ale căror vieții se intersectează constant declanșând schimbări radicale. Cartea redă fidel problemele frecvente aduse de înaintarea în vârstă și pe măsură ce paginile se derulează în fața ochilor, empatia cititorului crește. Ove își dezvăluie o nouă latură a personalității sale și toate lucrurile care l-au transformat în omul din prezent. De la copilărie la momentul când descoperă iubirea și până la pierdere, suferință și bătrânețe e doar un pas, un timp scurt, cât un oftat sau o tresărire de pleoape și Ove trece de la sentimentul că viața i s-a scurs printre degete la senzația acută că a trăit destul.

Ciudat lucru, cred că fiecare cititor se va regăsi la un moment dat în personajul bătrânului, de parcă între paginile cărții ar fi ascunsă o oglindă. ”Un bărbat pe nume Ove” are darul să deschidă inimi și să sădească acolo prețioasa sămânță a răbdării.

Găsiți cartea pe site-ul celor de la Libris, în colecția Musai.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Din nou despre parul meu si ...Label.m

De ce citesc?

Lulubox iunie si mini-haul Guerlain