Recenzie de carte "Istoria parfumului" de Mandy Aftel

Bună ziua, dragi cititori!

   Aş vrea să vă povestesc astăzi despre o carte specială pentru mine. Este vorba despre "Istoria parfumului" scrisă de Mandy Aftel. Ştiţi prea bine cât de mult iubesc eu parfumurile, aşadar nu este o surpriză faptul că am ales să citesc această carte.

  Mandy Aftel este o parfumiera de origine americană, ea crează cu multă pasiune parfumuri naturale, având o casă proprie - Aftelier Perfumes. Parfumurile create de ea nu conţin nicio substanţă sintetică, nu au parabeni, derivati din petrol sau alte ingrediente neprietenoase. Casă Aftelier Perfumes vinde exclusiv pe site-ul propriu, parfumurile create de Mandy Aftel nu se găsesc în alte magazine.
 


  Revenind la carte, "Istoria parfumului" nu este o carte ştiinţifică, greoaie şi plină de cifre. Titlul ar putea să te facă să crezi asta, însă de fapt această carte este una plină de farmec şi poveste. Mandy Aftel ne poartă cu graţie prin perioadele de început ale artei parfumeriei, pe vremea când lumea era foarte diferită de ceea ce este acum. Trebuie să privim parfumurile că pe ceva extrem de complex, fără să ne limităm la sensul strict pe care ni-l furnizează acest cuvânt. Parfum poate să fie mirosul condimentelor atunci când preparăm felul de mâncare preferat, poate să fie mirosul ierbii proaspăt cosiţe, al copacilor ce îşi întind recunoscători ramurile spre cer, al copilului tău când îşi întinde obrajii că să îi săruţi... Din această carte am învăţat să nu mă feresc de mirosurile neplăcute. Da, e adevărat că acestea pot să provoace stări de disconfort, de angoasă sau chiar furie, însă în acelaşi timp ne educă simţurile, ne fac mai receptivi şi mai atenţi. Mi se pare că prin miros avem acces la o altă dimensiune a lumii în care trăim. Pierdem lucruri esenţiale şi, oh, atât de frumoase atunci când nu dăm atenţie acestui simt atât de complex.  În "Istoria parfumului" Mandy Aftel povesteşte cu drag despre ingrediente preţioase folosite astăzi precum ambra cenuşie, iasomia, menta sau tămâia şi ne dă chiar câteva exemple de reţete simple pentru a ne crea un parfum. Mi-a plăcut să descopăr lucruri noi şi inedite despre note aparent comune sau banale. Mandy Aftel vorbeşte şi despre felul în care subconştientul ne dictează preferinţele. Legăturile afective pe care le stabilim cu un anumit parfum îşi au rădăcinile în amintirile noastre, în sentimentele pe care le avem faţă de persoane sau locuri. Autoarea face în permanentă o paralelă între latura mistică a parfumului şi cea umană.

  Mandy Aftel subliniază în cartea să fascinaţia omului pentru miresme, selectând câteva citate din opere literare care ilustrează misticismul ce a înconjurat dintotdeauna parfumurile.

  Nu o să vă dezvălui mai mult fiindcă nu vreau să vă răpesc bucuria de a descoperi singuri toate comorile ascunse printre rândurile acestei cărţi de referinţă în literatura universală. 

  "Istoria parfumului" este o carte pentru toţi iubitorii de parfumuri, dar şi pentru cei care vor să descopere cât de fascinant este simţul mirosului şi care este legătura dintre acesta şi expansiunea continuă a lumii în care trăim.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ne parfumăm pentru noi sau pentru alții? Parfumul, expresie a individualității

Din nou despre parul meu si ...Label.m

De ce citesc?