Recenzie de carte: "Cel care ma asteapta" de Parinoush Saniee

Buna seara!

   Ce faceti? Cum v-ati petrecut saptamana? Sunteti nerabdatoare sa vina weekend-ul? Pe mine ma asteapta un sfarsit de saptamana plin si sper sa treaca cu bine :) Daca voi o sa aveti mai mult timp liber, va propun o carte pe care am terminat-o azi dimineata. Mai exact, este vorba despre "Cel care ma asteapta scrisa de autoarea iraniana Parinoush Saniee.


Ce spun cei de la Libris, cea mai grozava librarie online:

Roman interzis de doua ori, Cel care ma asteapta a devenit cea mai vanduta carte a tuturor timpurilor in Iran (peste 20 de editii).
 Povestea romanului Cel care ma asteapta este una emblematica pentru destinul femeilor din Iran. Evenimentele debuteaza in anul 1979, cu putin timp inainte de revolutia iraniana, si se concentreaza asupra vietii unei femei obligate sa se descurce singura, cu trei copii, intr-un oras dezbinat de conflicte politice si religioase, aflat intr-o permanenta stare de instabilitate si nesiguranta. La varsta adolescentei, protagonista romanului, Masumeh, se indragosteste de un tanar, in drumul ei spre scoala. Desi relatia lor este inocenta cei doi abia daca indraznesc sa schimbe cateva priviri, iubirea ii este descoperita, iar ea ajunge sa fie maritata cu forta. Din fericire, se nimereste sa aiba un sot care ii permite sa-si continue studiile si care, spre deosebire de barbatii din propria ei familie, nu incearca sa-i controleze viata pas cu pas. Treptat, Masumeh descopera ca sotul ei are cu totul alte preocupari decat familia si ca idealurile si obiectivele sale politice ii pun viata in pericol, fortand-o sa traiasca intr-o continua stare de ingrijorare si neliniste. 
Ce spun eu?  

  Am ales sa citesc aceasta carte deoarece cartile lui Khaled Hosseini mi-au deschis apetitul pentru lumea araba. De multe ori am citit ca stilul lui Parinoush Sanie este asemanator cu cel al lui Hosseini, asadar am pasit increzatoare in lumea zugravita de autoare in "Cel care ma asteapta".

   Inca de la inceput mi-a placut stilul autoarei, mai exact faptul ca m-a facut curioasa inca de la primele paginii si am simtit imediat ca apartin povestii relatate. Mi-a fost usor sa empatizez cu personajul principal, Masumeh si sa citesc cu emotie despre intamplarile prin care trece. Pentru noi, cei care nu suntem musulmani, viata lui Masumeh poate parea un cliseu, la prima vedere. Ne e greu sa ne imaginam ca pentru multe femei musulmane sacrificiul pentru familie si renuntarea la propriile vise reprezinta viata obisnuita. Tocmai de aceea, la inceput poate ati privi povestea lui Masumeh ca pe ceva e in viata reala nu se intampla, insa daca stati putin sa reflectati, o sa realizati ca multe femei sunt nevoite sa traiasca asa si o sa ramaneti cu un gust amar gandindu-va la lipsurile lor, la nesiguranta in care traiesc, caci pe tot parcursul lecturii sentimentul de nesiguranta in care traia Masumeh plana deasupra fiecarei pagini.

Sursa

    Cartea surprinde extrem de bine gandurile unei femei musulmane, surprinde faptul ca aceste femei nu sunt atat de diferite de noi. Si ele isi doresc sa studieze, sa fie mai libere, sa se simta in siguranta. Admir faptul ca Masumeh intruhipeaza calitatea femeilor musulmane de a-si pretui familia mai mult ca orice. In legatura cu relatia lui Masumeh cu sotul ei, Hamid, mi-ar fi placut ca autoarea sa ilustreze altfel povestea lor. De multe ori am simtit ca imi sunt "furate" parti din poveste. As fi vrut sa aflu mai multe despre momentele lor frumoase petrecute impreuna, dar si despre cele in care Hamid ii tradeaza lui Masumeh tocmai dedicarea ei pentru familie, Hamid intoarce spatele tocmai calitatilor cele mai de pret pe care le are Masumeh - instinctul matern foarte dezvoltat si faptul ca stie sa se ridice ori de cate ori e nevoie.

   Despre final...nu va spun nimic, insa ma asteptam sa fie putin altfel. Va astept sa povestiti aici cu mine dupa ce cititi si voi "Cel care ma asteapta". Voi ce alte carti bune imi recomandati?

Va face placere sa vizitati o librarie?

Nu uitati sa treceti si pe la fete sa le cititi recenziile :) :


Va imbratisez!

Comentarii

cherry queen a spus…
pare o carte foarte frumoasa. Nu am citit nimic despre lumea araba dar cred ca ar fi pe placul meu. :)
pupicei!
Adelina Tomescu a spus…
Eu ador literatura araba! Mi se pare ca are ceva aparte. Iti recomand cu drag sa o descoperi!

Postări populare de pe acest blog

Ne parfumăm pentru noi sau pentru alții? Parfumul, expresie a individualității

De ce citesc?

Din nou despre parul meu si ...Label.m