Necredincioasa, o carte pe care nu o să o uiți prea ușor

Bună seara, dragii mei!

Vă povestesc la ceas de seară despre o carte autobiografică scrisă de curajoasa Ayaan Hirsi Ali. Nici nu știu cum să încep... De mult nu m-a mai impresionat o carte atât de tare.


Am citit-o cu greu, am simțit nevoia să mă opresc deseori. Apoi s-au întâmplat niște evenimente neplăcute în viața mea și m-am oprit cu totul din lecturarea cărții. De curând, am reluat lectura fiindcă viața nu e compusă din povești cu prinți și prințese și căteodată o doză de realitate face bine. ”Necredincioasa” e ca un duș rece. 

Ce spun cei de la Libris? 

Ayaan Hirsi Ali este unul dintre cele mai controversate personaje din Europa, o țintă pentru terorișți și o eroină a timpurilor noastre. Crescută într-o familie nomadă musulmană din Kenya, autoarea a supraviețuit războiului civil, mutilării genitale și bătăilor crunte. A fost educată de către imami în Kenya și Arabia Saudită că dacă nu își acoperea capul, tragedii cumplite se abateau asupra ei, a fugit din Africa în Europa pentru a scăpa de o căsătorie impusă, a cerut azil politic și și-a început studiile politice și mai apoi lupta pentru dreptul femeilor musulmane și reformarea Islamului. Deși trăiește sub permanentă amenințare, renegată de propriul tată și de întreaga familie, refuză tăcerea. O carte care o să-ti acapareze imaginația, purtându-te într-o lume despre care probabil n-ai fi știut niciodată. Pornind de la povestea ei individuală, creează o operă de dimensiuni universale, triburi, clanuri, familii, mutilare genitală, căsătorii aranjate, dezumanizare, sunt doar câteva din problemele pe care Ayaan Hirsi Ali ni le aduce la lumină.
Ce ar mai fi de spus după rândurile de mai sus? Cred că ce m-a impresionat și uimit cel mai mult a fost atitudinea femeilor din familia protagonistei vizavi de tradiții, norme și legi atât de dure și nedrepte față de femei. Te aștepți ca bărbații musulmani educați într-un anume fel să aibă idei diferite asupra drepturile și libertăților femeilor, dar la fel te aștepți ca femeile să fie mai înțelegătoare unele cu altele. Din păcate nu este cazul, doctrina religioasă fiind atât de puternic înrădăcinată în sufletul acestor oameni încât ei pur și simplu nu văd altă cale. Nu doresc nici măcar să creadă că lucrurile ar putea să fie și altfel. 

Mă îngrozește pur și simplu o astfel de perspectivă asupra vieții și cred că acest roman autobiografic mi-a dat mai mulți fiorii decât orice carte de ficțiune. 

Vă recomand cu siguranță să citiți ”Necredincioasa”, fie și pentru simplul fapt că trebuie să știți că există alternative cumplite la viața pe care o ducem și despre care, pe nedrept, credem uneori că este prea crudă. 

Găsiți romanul scris de Ayaan Hirsi Ali pe site-ul Libris, la categoria literatură universală, alături de alte cărți care abia așteaptă să fie citite. 

Sunt curioasă dacă ați citit ”Necredincioasa”. Ați mai putut să fiți la fel după ce ați închis coperta?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ne parfumăm pentru noi sau pentru alții? Parfumul, expresie a individualității

Din nou despre parul meu si ...Label.m

De ce citesc?