12 creatori care au schimbat istoria - o carte pe care o vei citi pe nerăsuflate!


Bună seara, dragile mele! 

Nu ne-am întâlnit de multă vreme și mi-ați lipsit, dar am fost atât de ocupată cu noul serviciu, încât efectiv nu am avut timp să scriu tot ce mi-am propus pentru blog. Ca să mă revanșez, vă povestesc azi despre o carte care mi-a plăcut foarte mult – ”12 creatori care au schimbat istoria”, scrisă de Bertrand Meyer Stabley, reputat jurnalist pentru revista Elle și pasionat de celebrități. 


Dacă mi-ați citit blogul în ultimele luni, știți deja că iubesc să citesc publicații despre modă, parfumuri și despre oameni vizionari, care au schimbat lumea prin ideile lor geniale, astfel încât mi-am tot cumpărat de pe Libris cărți din categoria savoir vivre.

Cartea ”12 creatori care au schimbat istoria” este, în opinia mea, lectură obligatorie pentru toți cei pasionați de acest subiect – lumea modei, cu frivolitățile, strălucirea, perioada sa înfloritoare sau declinul ei. Veți găsi în paginile ei scurte biografii ale lui Charles Frederick Worth, Paul Poiret, Jean Patou, Cristobal Balenciaga, Christian Dior, Hubert de Givenchy, Pierre Cardin, Yves Saint Laureant, Karl Lagerfeld, Jean Paul Gaultier, Christian Lacroix și John Galiano. 

La prima vedere, poate vi se pare că e mult spus că moda, și implicit creatorii ei, au schimbat istoria. Și totuși, cei 12 bărbați menționați mai sus sunt departe de a fi personalități insipide și superficiale. 

Spre exemplu, Jean Patou, născut la Paris, într-o familie înstărită, s-a îndreptat mai întâi spre o carieră în cadrul armatei. A început apoi să cocheteze cu lumea modei intrând în intreprinderea de blănuri a unui unchi. Trimis mai târziu pe front, obișnuia să trimită familiei schițe inspirate de locurile în care se afla. 

Întors de pe front, inspirația și spiritul liber l-au ajutat să fie mereu cu un pas în fața celorlalți creatori. Patou se numără, de asemenea, printre primii creatori de modă care au produs și parfumuri. A lansat în 1925 parfumurile ”Amour-Amour”, pentru blonde, ”Que Sais-Je?” pentru brunete și ”Adieu Sagese”, pentru roșcate. Inedit, nu-i așa?

M-a fascinat și povestea lui Yves Saint Laurent, cel care a domnit peste imperiul modei timp de aproape jumătate de secol. Acesta s-a remarcat prin faaptul că și-a îmbrăcat clientele după codurile masculine, pentru a le conferi un aer de putere și încredere. 

Fiecare dintre acești creatori a fost un geniu, fiecare dintre ei a lăsat o moștenire culturală de neegalat și lumea întreagă s-a schimbat pentru totdeauna datorită lor. Vă recomand cu drag să le citiți poveștile de viață, să pătrundeți în lumea lor și să le oferiți locul cuvenit în istoria lumii. Îl merită cu prisosință!

Voi ce cărți interesante ați mai citit?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ne parfumăm pentru noi sau pentru alții? Parfumul, expresie a individualității

Din nou despre parul meu si ...Label.m

De ce citesc?